szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Évente több mint 10 milliárdot költ a kormány azokra az ukrán nyugdíjasokra, akik Magyarországról kapnak nyugdíjt. Ehhez csak egy magyarországi lakcím kell, 2010 óta pedig megháromszorozódott a magyar nyugdíjat kapó ukránok száma.

Durván megugrottak a Magyarországra költöző ukrán nyugdíjasokra költött kiadások - ez derül ki Rétvári Bence, az Emmi államtitkárának Korózs Lajos MSZP-s képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából.

Két éve jelent meg a magyar sajtóban, hogy ukránok tömegei kapnak magyar nyugdíjat, ehhez ugyanis elég egy Magyarországon bejelentett állandó lakcím. Ukrajnában az átlag nyugdíj akkor körülbelül 30 ezer forintnak felelt meg, ezért az érintettek 99 százaléka Kisvárdán vagy Nyíregyházán nyit bankszámlát, s oda utaltatják járandóságukat. Korózs most azt kérdezte, hogy mennyi ukrán állampolgár kap magyar nyugdíjat, Rétvári válaszából pedig az derül ki, hogy ez elmúlt években jelentősen megugrott ez a szám.

2010 óta évente ezer felett van az ukrán állampolgárok magyarországi nyugdíjigényléseinek száma, 2014-ről 2015-re ez a szám pedig mintegy hátszázzal nőtt, tavaly már 2283-an igényeltek magyar nyugdíjat. A Rétvári által közölt statisztikából az derül ki, hogy számos igénylést azonban elutasítanak a magyar hatóságok, de 2010 óta így is háromszor annyi ukrán állampolgárnak ítélték meg a magyar nyugdíjat: 2010-ben még csak 418-an, tavaly viszont már 1167-en részesültek benne.

Ez azonban rengeteg kiadást jelent: csak tavaly decemberben 1 milliárd 117 milliót folyósítottak az ukrán nyugdíjasoknak, ez pedig egész évre nézve már 13,4 milliárd forintot jelent.

Rétvári azt írja, a kifizetések jogalapja egy 1962-es magyar-szovjet egyezmény, amely azonban elavult, de egyelőre nem sikerült megállapodni az újról. Az egyezmény alapján a nyugdíj igénylésének a magyar állampolgárság felvétele nem feltétele, ukrán állampolgár számára is meg kell állapítani a nyugellátást, ha az Ukrajnában megállapított nyugdíjáról lemond, mert Magyarországra költözik. A nyugdíjat ebben az esetben úgy számolják, hogy az az Ukrajnában megszerzett szolgálati időt és az igénylő által életpályája során jellemzően betöltött munkakörre jellemző magyar kereseteket veszik alapul, Rétvári szerint ugyanis azt a magyar hatóságok nem tudják, hogy mekkorák voltak az ukrán fizetések.

Rétvári azt is hozzátette, nem tudják, az igénylők közül mennyi a kettős állampolgár, mert ezt nem tartják nyilván.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szokatlanul lágy a 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstökös belseje

Szokatlanul lágy a 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstökös belseje

Templomromboló időket élünk Orbán Viktor szerint

Templomromboló időket élünk Orbán Viktor szerint

Hont András: Többség törvényt bont

Hont András: Többség törvényt bont