szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A dohányzásellenes törvény életbe lépés után 5-10 százalékos forgalomvisszaeséssel számolnak Romániában, de ezt nem kell lebecsülni az évi 7 milliárd lej forgalmú vendéglátásban.

Románia negyede dohányzik, és az 5 millió nikotinista évente úgy 13-14 milliárd lejt költ a szenvedélyére - írja a maszol.ro  arra a közelgő változásra, hogy március közepétől tilos lesz a zárt vendéglátóipari helységekben a dohányzás. (1 lej = 70 forint)

A vendéglátósok csak remélni tudják, hogy a március 16 utáni visszaesésük megáll 10 százalék alatt, de sokan azt is kiútnak látják, hogy pont ettől az időponttól meg lehet majd nyitni a teraszokat - és legalább őszig a dohányosoknak így lesz idejük "barátkozni" az új helyzettel.

©

Romániában az éttermek, sörözők, bárok és egyéb szórakozóhelyek forgalma évi 7 milliárd lej körül mozog. Az Európai Unió 28 tagállama közül 17-ben tilos a dohányzás zárt közterületen, és a tapasztalatok szerint a tiltással 5 százalék körüli bevételkiesés realizálódott a vendéglátóiparban. Ha ez Romániára is igaznak bizonyul, a szektorból eltűnhet évi 350 millió lej bevétel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!