szerző:
hvg.hu

Ismét a legolcsóbb helyek közé sorolta a magyar fővárost az Economist Intelligence Unit (EIU), amely 133 városban vizsgálta meg, hogyan változtak a megélhetési költségek.

Három helyet hátrébb csúszva a 107. lett idén Budapest az EIU legdrágább városokat bemutató rangsorában, amelyben hagyományosan a New Yorkban tapasztalható megélhetési költségekhez hasonlítják a többi város költségeit. A magyar főváros Sao Paulóval, Bogotával és Rijáddal holtversenyben végzett ezen a helyen.

A felmérés készítői szerint az erős dollár miatt a 16 vizsgálat amerikai város átlagosan 18 helyet lépett előre a legdrágább városok között, New York is így kerülhetett be az első tízbe, az elmúlt 14 évben most először. A toplistát egyébként továbbra is Szingapúr vezeti, amely három évvel ezelőtt taszította le a trónról Tokiót. Az élet az EIU felmérése szerint az indiai Mumbaiban és Bangalore-ban, illetve a zambiai Lusakában a legolcsóbb.

©

Februárban a Time is közzétett egy listát az 50 legolcsóbb országról szintén a New York-i költségekhez viszonyítva, itt Magyarország a 38. lett, tehát szintén az aránylag olcsó államok között végzett.

A magyar vásárlóerő a lista szerint 46,4 százalékkal alacsonyabb a New York-inál, a élelmiszerek és egyéb napi cikkek 65,8 százalékkal, a más helyi áruk és szolgáltatások pedig 57,8 százalékkal olcsóbbak az ottaninál.

A legnagyobb előnyt viszont a lakbérek területén nyújtja a magyar főváros, amelyek a Time szerint 89,4 százalékkal alacsonyabbak a New York-iaknál. Nálunk egy átlagos egy hálószobás lakást már havi 363 dollárért ki lehet venni - tették hozzá.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!