szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ingyenes online tanfolyamot indított Magyarországon a Google, amely a platformon keresztül 23 kurzust kínál vállalkozóknak, diákoknak, és mindenkinek, aki tudatosabban és hatékonyabban szeretné használni az internetet üzleti célokra.

Új online képzési platformot hozott létre a Google a hazai digitális készségek elsajátításának előmozdítására, amely ingyenes oktatóanyagokat biztosít több témakörökben az online jelenlét kialakításától kezdve a közösségimédia-kampányok futtatásán át a mobiltelefonok által kínált lehetőségek kihasználásáig - közölte a cég.

A Digital Workshop elnevezésű programban a felhasználók kiválaszthatják az elsajátítani kívánt témaköröket, vagy a Google és az IAB Europe tanúsítványának megszerzéséhez akár a teljes online tanfolyamot is elvégezhetik.  

A program elindításáról szóló közleményében a Google azt írta, hogy a digitális készségek hiánya az EU és különösen a közép-európai országok legégetőbb problémái közé tartozik. Az Európai Bizottság jelentése szerint az unió lakosságának 47 százaléka nem rendelkezik a szükséges digitális ismeretekkel, pedig a közeljövőben a munkakörök 90 százaléka igényel majd valamilyen szinten ilyen készségeket. Emiatt 2020-ig 900 ezer állás marad majd betöltetlen.

Ez Magyarországon a digitális gazdaság és társadalom fejlettségét mérő Digital Economy and Society Index alapján különösen nagy problémát jelent. A társadalom digitális készségei, a vállalkozások digitalizáltsága, az internethozzáférés és a digitális közszolgáltatások tekintetében az EU-n belül Magyarország a 20. helyen áll. Az ország és a 28 uniós tagállam átlaga közötti szakadék a vállalatok digitáliseszköz-használatát mérő mutató szempontjából a legnagyobb, ebben Magyarország csak a 26. helyet tudta megszerezni.

Noha a magyar kis- és középvállalkozások részéről jelentős kereslet mutatkozik az infokommunikációs szakemberek iránt, az ilyen szakembereik vagy más dolgozóik számára infokommunikációs képzéseket nyújtó vállalkozások aránya jóval az EU15 átlaga alatt van - tették hozzá. E kereslet kielégítése a jövőben is nehézségekbe ütközhet, mivel Magyarország a tudományos, technológiai, mérnöktudományi vagy matematikai (STEM) végzettségű szakemberek terén is nagy lemaradással küzd, az EU28-ban szintén a 26. helyen áll. 

Tavaly a Google azt vállalta, hogy partnereivel közösen 2016 végéig egymillió európai számára biztosít a digitális készségeket fejlesztő, ingyenes képzéseket - idézte fel a közlemény. Arra is ígéretet tettek, hogy további 25 millió eurót invesztálnak a programjaik bővítésébe, és ezeket újabb európai. különösen közép-kelet-európai országokra is tovább viszik, hogy még több kisvállalkozás tehessen szert a szükséges digitális készségekre.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!