szerző:
hvg.hu

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság legutóbb gombelemeket vizsgált, az eredmény pedig kiábrándító: 26-ból 16 gombelemnél meghaladta a határértéket a higanytartalom. – Mind a gombelem, mind a higany hatalmas károkat okozhat a szervezetben, a mérgezés kimenetele akár halálos is lehet.

A hatóság szerint 2015. október 2. óta tilos a 0,0005 tömegszázaléknál nagyobb higanyt tartalmazó elemek és akkumulátorok forgalomba hozatala. Azok a gombelemek, amiket a szabályozás életbelépése előtt már forgalomba hoztak és higanytartalmuk nem haladja meg a 2 tömegszázalékot, szigorú jelölési szabályok mellett a készletek kimerüléséig forgalmazhatók.

A vizsgálat részleteiről itt olvashat.

 

©

Az NFM felhívta a figyelmet: a higany rendkívül mérgező anyag, a szervezetből nem ürül ki, hanem felhalmozódik, és nagyon kis mennyiségben is idegrendszeri, emésztőszervi problémákat okozhat, károsíthatja az immunrendszert, a tüdőt, a vesét, a bőrt és a szemet is.

A gombelemek okozta pusztításokról már a hvg.hu is írt korábban, például azt, hogy a gombelemek többsége a távirányítóban, a kislámpában, a számítógép alaplapjában, és a gyerekjátékok többségében található. Mivel nagyon kicsik, cseréjükkor könnyen kieshetnek a kezünkből. Ha a gyermekünk véletlenül lenyeli az egy-két centi átmérőjű, három voltos gombelemet az első tünet a kisebb köhögés lehet, amit hányás követhet, de nyelési és etetési nehézségek is jelentkezhetnek.

A gombelemek leggyakrabban már a nyelőcsőben elakadnak, és azonnal dolgozni kezdenek. A nyelőcsőbe került gombelemek akár fulladást is okozhatnak, mert képesek elzárni a levegő útjánál a hangrést. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy ez azonnal köhögéssel, fuldoklással, elkéküléssel jár, így a környezet észreveszi, tud segíteni és a riasztó kép ellenére a gombelem sikeresen eltávolítható.

A 3 voltos feszültség önmagában veszélytelen az emberi szervezetre, ám a szövetnedvektől zárlatba került elem elkezd hőt termelni, amelynek következtében mikroégések keletkeznek, majd beindul az elektrolízis és agresszív ionok szabadulnak fel tovább pusztítva a szöveteket. Az elem sem bírja a terhelést, ezért felrobban, és a benne lévő folyadék kifolyik a környezetbe. Idővel ettől életveszélyes szövődmények alakulnak ki, például kilyukad a nyelőcső fala, sérülnek az erek, erős vérzés kezdődik, a nyelőcső közelében futó fő verőér fala is átszakadhat, ami szinte azonnali elvérzést okoz.

Minél hamarabb észrevesszük, hogy baj van, minél hamarabb kerül sor orvosi ellátásra, és minél hamarabb sikerül eltávolítani az idegentestet, annál kevesebb szövődmény alakul ki, annál nagyobb a teljes gyógyulás esélye. Ha csak felmerül a gyanú, hogy lenyelhette a gyerek a gombelemet, azonnal orvoshoz kell fordulni, nem szabad elbagatellizálni a történteket, mert az életveszélyes szövődmények csendben, alattomosan alakulnak ki és halált okozhatnak.

 

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Kártérítési hercehurca megy két katonai gép miatt, amilyennel Orbán repked

Kártérítési hercehurca megy két katonai gép miatt, amilyennel Orbán repked

Egy fa törzsében él a budapesti hajléktalan, Péter

Egy fa törzsében él a budapesti hajléktalan, Péter

Süli: 320 engedélye van Paks II.-nek, még 6000 kell

Süli: 320 engedélye van Paks II.-nek, még 6000 kell

Tőzsdére megy a Stadler

Tőzsdére megy a Stadler

Hivatalos: jön a Kia Ceed Crossover

Hivatalos: jön a Kia Ceed Crossover

Találtak 83 új fekete lyukat, ráadásul mind szupermasszív

Találtak 83 új fekete lyukat, ráadásul mind szupermasszív