szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Lepipáljuk a cseheket, lengyelek, kínaiakat is. Alig vagyunk pénzügyileg sérülékenyek.

Rövid időn belül három bank elemzői, közgazdászai is arra az eredményre jutottak, hogy a feltörekvő piacok közül Magyarország az egyik legkevésbé sérülékeny, illetve e téren az egyik legnagyobb javulással büszkélkedhet a 2008-as válság óta.

A Portfolio összeállítása felidézi a legutóbbi elemzést készítő Capital Economics tanulmányát, mely szerint komoly gondok vannak a dél-amerikai térségben a régóta alacsony olajár miatt. A legsérülékenyebb feltörekvő országnak Venezuela számít, aztán Kína, Argentína, Ukrajna, Kolumbia.

A tízpontos skálán Magyarország 2,3 pontot szerzett. Ennél alacsonyabb pontszámmal, vagyis kisebb sérülékenységi mutatóval csak Mexikó rendelkezik (1,7 pont), Malajzia pedig szintén 2,3 pontot kapott. A régiós versenytársainkat is lepipáljuk, a csehek 2,7, a lengyelek 3, a románok 3,7 „sérülékenységi pontot” értek el.

Pár hete egy a Morgan Stanley elemzői jutottak arra a következtetésre, hogy Magyarország összetett sérülékenységi mutatója javult a legnagyobb mértékben a 2008-as állapotokhoz képest és a kilátások is jók. Augusztusban pedig az ING Bank elemzői vontak mérleget, szerintük a feltörekvő piacokon a forint az egyik legkevésbé sérülékeny deviza.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!