szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nagyon kedveli a magyar a prémium magyar államkötvényt, de csökkenti az állam a kamatát.

Április 1-jétől 25 bázisponttal, vagyis 0,25 százalékponttal csökkenti a lakosság számára értékesített három- és ötéves futamidejű prémium magyar államkötvények (PMÁK) kamatprémiumát az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) – közölte az ÁKK. Az infláción alapuló, hároméves futamidejű kötvény induló kamata 2,75 százalék, az ötévesé 3,25 százalék lesz április 1-jétől.

A jelenleg 3 és 3,5 százalékos kamatot biztosító PMÁK-sorozatok értékesítését lezárja az ÁKK, ezek megvásárlására március 31-én lehet utoljára nyilatkozatot tenni.

A prémium magyar államkötvény állománya február végén 809 milliárd forintot tett ki, tavaly 188 milliárddal, az idei év első két hónapjában 65 milliárd forinttal nőtt az állomány.

A három- és ötéves futamidejű PMÁK államkötvények kamatai az inflációhoz igazodnak, míg a bónusz magyar államkötvények múlt hónapban megemelt kamatai a pénzpiaci kamatok változását követik. A két kötvény jól kiegészíti a lakossági állampapír-portfóliót futamidőben és a kamatozás módjában egyaránt – emlékeztet az ÁKK a közleményben.

Az ÁKK közölte azt is, hogy szintén április 1-i értéknaptól kezdődően új sorozatot indít a prémium euró magyar államkötvényből (PEMÁK) is, azonban ezek pénzügyi kondíciói nem változnak. Az eurózóna inflációjához kötött állampapír kamatprémiuma 2 százalék, az aktuális kamata jelenleg  2,20 százalék.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A hétvégére lehet megállapodás a Brexitről?

A hétvégére lehet megállapodás a Brexitről?

Itt a videó, amin látni, ahogy összeomlik a 900 tonnás rádióteleszkóp

Itt a videó, amin látni, ahogy összeomlik a 900 tonnás rádióteleszkóp

Portugália pár lépésben milliókat oltana be a koronavírus ellen – ráadásul ingyen

Portugália pár lépésben milliókat oltana be a koronavírus ellen – ráadásul ingyen