szerző:
hvg.hu

Óriási demográfiai változás előtt áll a világ: 2020-ra a 65 év feletti emberek száma meghaladja majd az 5 évesnél fiatalabb gyerekekét – most először az emberiség történetében.

Bár sokszor és sokat hallunk a társadalom előregedéséről, amely súlyos gazdasági nehézségeket hozhat a következő évtizedekben, egy most közzétett megdöbbentő adat többet mondhat sok tanulmánynál.

Az Egyesült Államok Népszámlálási Hivatala által közölt jelentésben az szerepel, hogy valamivel 2020 előtt átbillen az idősek és kisgyerekek számának eddigi aránya, azaz több 65 év feletti él majd a földön, mint 5 év alatti gyerek. Ilyen jelenségre a hivatal szerint eddig sosem volt példa.

Az alábbi grafikon jól szemlélteti ezt a változást. A két korcsoport arányát mutató két vonal nagyjából a világ népességének 9 százalékát jelző pontban metszi egymást, majd elkezd távolodni egymástól.

©

Vagyis a 65 év felettiek aránya tovább nő a világ lakosságát tekintve, a gyerekeké pedig tovább csökken, 2050-re az idősek aránya (15,6 százalék) már több mint kétszerese lesz a kisgyerekek arányának (7,2 százalék). A jelentés az ENSZ 2013-as adatait használta.

Persze a népesség öregedése eltérő lesz a különféle régiókban. A jelentés szerint Európa marad a legöregebb kontinens, a lakosság negyede lesz 65 év feletti 2050-ben, bár az elöregedés lelassul. A legfiatalabb országok közé tartozik majd Afganisztán, Kuvait, Jemen, Szaúd-Arábia és Laosz.

Speciális esetet jelent Kína és India, ahol a 65 év felettiek aránya ugyan elmarad más országokéitól, de a magas népesség miatt az alacsonyabb arányok valójában sokkal több embert jelenthetnek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Az év végével bezár Magyarország egyik legmenőbb étterme

Az év végével bezár Magyarország egyik legmenőbb étterme

Lezuhant egy ukrán vadászrepülő, meghalt a pilóta

Lezuhant egy ukrán vadászrepülő, meghalt a pilóta

Tökéletes karácsony - és a káposzta

Tökéletes karácsony - és a káposzta

Hivatalosan is közölte a bíróság, miért engedték ki Czeglédyt

Hivatalosan is közölte a bíróság, miért engedték ki Czeglédyt

Túlórázik és migránsozik a mémgyár

Túlórázik és migránsozik a mémgyár

24 éves törvényre hivatkozva állítja kamera elé a rendőrség a tüntetőket

24 éves törvényre hivatkozva állítja kamera elé a rendőrség a tüntetőket