szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Soron kívüli ellenőrzést rendelt el a tejtermékekre a földművelési tárca. A Nébih-akció a beszerzési ár alatti értékesítésre is kiterjed. Vizsgálják a termékek minőségét is. A hétfőn tehenekkel tüntető gazdák a Nébihhez is petíciót nyújtottak be.

Zsigó Róbert, a földművelési tárca államtitkára elrendelte a tejtermékek országos ellenőrzését a tejtermelők hétfői budapesti demonstrációja nyomán – jelentette be Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elnöke az M1-en.

A Nébih ellenőrzése a beszerzési ár alatti értékesítésre terjedhet ki. Ezen kívül vizsgálhatják a termékek minőségét, például, hogy a sajtként árult termék nem tartalmaz-e növényi zsírt, illetve ellenőrizhetik az élelmiszerbiztonságot is. Nyomon követik a termék útját is, a kereskedőnek bizonyítania kell az áru eredetét is – sorolta.

Arról is beszámolt, hogy a tejtermelők előző nap átadott petíciójában kifogásolták, hogy a tisztességtelen versenyben elvéreznek a magyar tejtermelők, ezért a külföldről érkező túl olcsó termékek kiszorítását követelték a hivataltól. Ezzel kapcsolatban Oravecz Márton hangsúlyozta, hogy az ellenőrzésekben, az információcserében együttműködnek a külföldi társhatóságokkal, de árat nem szabályozhatnak.

©

Az elnök azt várja a demonstrációtól és az ellenőrzéstől, hogy ráirányítja a figyelmet a kiváló minőségű magyar tejre és tejtermékekre.

Mint arról beszámoltunk, hétfőn öt tehenet hajtottak végig a Belvároson tiltakozó gazdák. Közölték: azért tüntetnek, mert szerintük az unió és a magyar állam által nyújtott támogatások nem elegendőek, illetve nem fejtik ki a kívánt hatást. A támogatások ellenére ugyanis a Magyarországon a nyerstej-árak tovább csökkentek, most kilogrammonként 55-72 forint között vannak; a tej önköltsége pedig 95-105 forint közötti, azaz a felvásárlási árak nem fedezik a költségeket.

A demonstráció közvetlenül nem a kormány ellen irányul, hanem az árletörő hatású importdömping és a tisztességtelen kereskedői magatartás ellen. Az állattartók azt sürgetik, hogy a hatóságok lépjenek fel erélyesebben a tejpiaci áfacsalókkal és élelmiszer-hamisítókkal szemben, a kereskedők pedig csak tisztességes gazdasági szereplőktől vásároljanak tejtermékeket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb trófeákat szerez a Fidesz a kultúrában

Újabb trófeákat szerez a Fidesz a kultúrában

Radar 360: Merre tart a Fidesz európai képviselőcsoportja?

Radar 360: Merre tart a Fidesz európai képviselőcsoportja?

Varga Mihály azt állítja egy levélben, hogy a kormánynak sem eszköze, sem szándéka nincs beavatkozni a médiaviszonyokba

Varga Mihály azt állítja egy levélben, hogy a kormánynak sem eszköze, sem szándéka nincs beavatkozni a médiaviszonyokba