szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Putyin mankója kell a Vnyesekonombank, mert hiába alapította még Lenin és vált egy évtizede a legfontosabb fejlesztési bankká, az orosz export legfontosabb támogatójává és a nagy infrastrukturális beruházások finanszírozójává, ha Szocsival – a téli olimpiával – túllőttek a lehetőségeiken. A bank felszínen maradásához annyi nem elég, amennyit az orosz költségvetésből most ki lehet szorítani.

Egyre valószínűbb, hogy csak állami segítséggel menthető meg Oroszországban a még Lenin által alapított Vnyesekonombankot (VEB) írja a Wall Street Journal. A WSJ szerint az állami pénzintézet már képtelen elegendő új forrást bevonni a nemzetközi tőkepiacról az országot érő szankciók miatt, és a néhány éve a magas olajárnak köszönhetően még dübörgő gazdaság féltérde ereszkedése miatt.

Vnesheconombank (VEB) - tisztul a kép
©

A hírt elsőként a napi.hu szúrta ki, benne azt is, hogy a 2014-es szocsi téli olimpia pénzügyi forrásához akarata ellenére igénybe vett VEB igencsak megsínylette az egyesek szerint akár 50 milliárd dollárt is elemésztő putyini rongyrázást. A WSJ szerint ekkor még a bank viszonylag könnyedén hozzájutott ugyan 20 milliárd dollárhoz, ám e tartozást az orosz-ukrán konfliktus következtében az unió és az Egyesült Államok által elrendelt gazdasági szankciók miatt egyre kevésbé tudja kezelni, illetve egyensúlyban tartani. A WSJ úgy tudja, hogy a pénzintézetnél csak az idén 3 milliárd dollár adósság jár le, de a VEB ezt nem tudja miből (és honnan) visszafizetni.

Ráadásul nem csupán a forrásoldalon, de eszközoldalon is bajban van a bank, ahogyan azt Jegor Fjodorov, az ING Bank moszkvai elemzője mondta: a VEB-nek nagyon sok rossz hitele van.

A WSJ számításai szerint az idei évre az orosz államkincstárból érkezhet ugyan 2,2 milliárd dollár, de ezzel csak a rövid távú problémákat és likviditási gondokat lehet megoldani, mivel a VEB csak az idén mintegy 4,47 milliárd dollárnyi "beöntéssel" volna képes nagyjából egyensúlyba kerülni. Csakhogy ennyi már az orosz költségvetésben sincs pláne, hogy az a legóvatosabb számítások szerint is 75-80 dolláros olajárra épült, márpedig az olaj hordónkénti világpiaci ára jelenleg is csak 40 dollár körül táncol.

A bank új vezére, Szergej Gorkov azonban bizakodó: szerinte a Kremlből beígért támogatás elegendő lesz addig, míg elkészülnek a működőképességre vonatkozó új hosszú távú stratégiával.

©

A Wall Street Journal számára ez a hír eddig tart. Számunkra azonban ad plusztartalmat is: mert igen, a VEB az a bank, melyet a Paks II. projekt orosz-magyar kormányközi hitelfinanszírozása kapcsán az orosz oldal képviselőjének jelöltek ki. Ez az a bank, melynek a 10 milliárd eurós hitelt biztosítania kellene a paksi új atomerőmű építéséhez. De a jelek szerint teljesen releváns kérdéssé vált mostanra a hogyan.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!