szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Orbán Viktor írta alá azt a kormányhatározatot, amely kiemelt beruházássá teszi Garancsi István cégének fejlesztéseit a Kopaszi-gáton.

A korábban nyilvánosságra került javaslat nyomán nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá nyilvánította a kormány a Kopaszi-gáton zajló ingatlanberuházást, az erről szóló határozat a pénteki Magyar Közlönyben jelent meg. A státusz óriási könnyebbséget jelent a fejlesztők számára, hiszen így nem kell például építészeti vagy településképi véleményt kikérni a terveikről, ahol pedig mégis engedélykérésre kényszerül a beruházó, azt gyorsított eljárásban, legfeljebb nyolc nap alatt intézheti. A hatósági ügyekben hozott döntéseket fellebbezés nélkül végre lehet hajtani.

A XI. kerületi területet is magába foglaló 56 hektárt birtokló cég január elején került Garancsi István egyik cégének, a Market Asset Management Kft-nek a tulajdonába. A kormányközeli üzletember egy portugál konzorciumtól vásárolta meg a Kopaszi-gátat, vevőtársa a korábban a Wallisnál vezető pozíciót betöltő Kóbor Miklós cége, a River Dunainvest. Az ügylethez az Eximbank 52 millió eurós (16,5 milliárd forintos) hitelt nyújtott.

Vélhetően ez sem lesz elég a hivatalosan Garancsi ingatlanfejlesztő cége, a Property Market által indítandó, több száz milliárdosra becsült beruházáshoz. Az ügyletbe beszállt egy katari befektető cége, a Constellation Hotels is. A luxemburgi bejegyzésű társaság kereskedelmi ingatlanok és hotelek fejlesztésével foglalkozik, tulajdonosa a Figyelő információi szerint a katari királyi családhoz köthető.

A beruházók terveiről egyelőre annyit lehet tudni, hogy a gát továbbra is a budapestiek pihenését szolgálná, az eddig nem hasznosított területekre pedig lakóingatlanokat és irodákat építenének Garancsiék. Az ingatlan azonban felértékelődhet, ha Budapest rendezheti a 2024-es budapesti olimpiát, ugyanis a tervek szerint itt kapna helyet a médiaközpont is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!