szerző:
hvg.hu

10 piacot tesztelt a Tudatos Vásárlók Egyesülete, hogy kiderítsék, hol van a legtöbb kistermelő.

Budapesti piacokat tesztelt a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE), amely azt vizsgálta, hogy hány kistermelő ideiglenes árus jelent meg a piacon, meg lehetett-e találni róluk a szükséges információkat (hol termelnek, kik ők), és hogy feltüntetik-e a rendesen a termékeik árát.

A Fehérvári úti, a Hunyadi téri, a Fény utcai piac, a Hold utcai, a Rákóczi téri és a Fővám téri vásárcsarnok, a pestszentlőrinci, a pestszentimrei, a Komjádi, és a Szimpla termelői piac közül pedig a legtöbb kistermelőt a Fehérvári útin találták. A dobogón végzett a kistermelők száma szempontjából a Komjádi és a Szimpla piac is, de a Hold utcában csak 4, a pestszentimrei termelői piacon csak 6, a Fővám téri vásárcsarnokban pedig csak 7 ideiglenes árust találtak.

A legtöbb információt az árusokról a Rákóczi téren találtak, de számos piacon alig tettek ki magukról információkat az árusok. A termékek árának feltüntetése is változó volt, holott ez fogyasztóvédelmi szempontból nagyon fontos lenne.

Részletes eredmények a tesztről itt találhatók, de hozzá kell tenni, hogy a TVE nem vizsgálta a Lehel téri vásárcsarnokot, holott ott is számos őstermelő szokott árusítani, illetve a Bosnyák téri piacot sem, ahol szombatonként MDF-piacot tartanak rengeteg kistermelővel.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!