szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Spéder Zoltán bankár-nagyvállalkozó és Index-tulajdonos egyik bizalmasának cége is részesedést szerzett a Magyar Posta pénzszállító cégében – szúrta ki a Mandiner.

Spéder Zoltán nagyvállalkozó és Index tulajdonos egyik bizalmasának cége is részesedést szerzett a Magyar Posta pénzszállító cégében – szórta ki a Mandiner. Az M PT Security Magyar Posta Takarék Biztonsági és Logisztikai Zrt. a JNT Security Zrt. jogutódja, amely az elmúlt években stabilan 5,5 milliárd forint körüli nett árbevételt tudott elérni, évente 110-200 millió forint közötti nyereséggel, kivéve tavaly. 2015-ben ugyanis a cég érbevétele csökkent az eddigiekhez képest, 3,6 milliárd forintos nettó árbevétel mellett veszteséget termeltek, 45,5 millió forintot. A céget a Mandiner szerint tavaly magánosították – igaz, fele részben még mindig a Posta a tulajdonosa - azzal együtt jött a névváltoztatás is.

©

Az SD-PRO Invest Zrt. csupán egy részvényt vett, ám az nagy hatalommal jár. Az SD-PRO vezetője az a Mártonné Uhrin Enikő, aki a Spéder tulajdonában lévő FHB Banknál 2010 óta felügyelőbizottsági tag, de a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt. igazgatóságában is ugyanúgy tag, mint Spéder Zoltán. A pénzszállító cég ügyeiben így már kevés döntési joga maradt a felerészt tulajdonos Magyar Postának, ugyanis már nem határozhat arról, ki legyen az MPT Security vezérigazgatója, azt a szintén Spéder érdekeltség, és a cégben 40 százalékos tulajdonos Takarékbank kapta meg ugyanis a Mandiner értesülése szerint. Ráadásul a Posta azt sem határozhatja meg, mennyiért végzi neki a szolgáltatást a saját résztulajdonában álló vállalkozás: ez pedig azért is problémás, mert az MPT az egyetlen olyan pénzszállító és pénzfeldolgozó a piacon, amely képes kiszolgálni a Postát.

A Mandiner újságírói kibogarászták azt is, hogy az SD-PRO akár határozatképtelenné is teheti az MPT közgyűlését, „s ami még keményebb: az alapszabály nem csak a szokásos elővételi jogot biztosítja a részvényeseknek, de mindegyikük írásbeli hozzájárulása is szükséges ahhoz, hogy harmadik személynek részvényt adjanak el. Magyarán: a Posta csak a most az MPT hét tízezrelékét (!) megszerző cég engedélyével értékesíthet bármennyit saját, ötven százalékos tulajdonrészéből. (Nagy kérdés, ezek után mennyit is érnek az ilyen részvények a valóságban.)”

Valószínűleg nagy biznisz lehet a cég megszerzése, hiszen a Mandiner annak alapszabályában azt is megtalálta, hogy „az MPT már nem csak az évente sok milliárdos árbevételt generáló postai értéklogisztikát, hanem a takarék szektor ugyancsak milliárdos üzletet jelentő megrendeléseit is ellátja.”

Pontosítás

A Mandiner.hu cikkének ismertetését követően szerkesztőségünk levelet kapott a Magyar Posta, illetve az MPT vezetőitől, amelyben több ponton is korrigálták az eredeti írásban megjelenteket. E szerint lapszemlénkben valótlanul állítottuk, hogy:

  1. „2015-ben a cég árbevétele csökkent az eddigiekhez képest, 3,6 milliárd forintos nettó árbevétel mellett veszteséget termeltek, 45,5 millió forintot.”
  2. „Az SD-PRO akár határozatképtelenné is teheti az MPT közgyűlését (…)”
  3. „Az alapszabály nem csak a szokásos elővételi jogot biztosítja a részvényeseknek, de mindegyikük írásbeli hozzájárulása is szükséges ahhoz, hogy harmadik személynek részvényt adjanak el. Magyarán: a Posta csak a most az MPT hét tízezrelékét (!) megszerző cég engedélyével értékesíthet bármennyit saját, ötvenszázalékos tulajdonrészéből…”

A valóság ezzel szemben az, hogy

  1. az árbevételre és a veszteségre vonatkozó adatok a 2015.01.01. és a 2015.09.01. közötti tört évre vonatkoznak. A JNT Security Kft. (a zrt.-vé történő átalakulása miatt) 2015.09.01-én fejezte be működését, ezért 2015.09.01-i fordulóponttal beszámoló készült a 2015.01.01. és a 2015.09.01. közötti időszak vonatkozásában. A teljes naptári évre vonatkozó beszámoló alapján (amit még nem fogadtak el) a társaság az utolsó négy hónapban és az egész évben nyereséges lesz;
  2. az MPT Security Zrt. közgyűlésének határozatképességéhez az összes részvényes jelenléte szükséges, de mivel a megismételt közgyűlés határozatképességéhez ez nem szükséges, az SD-PRO Zrt. nem tudná megakadályozni a MPT Security Zrt. közgyűlésének határozathozatalát;
  3. az alapszabály szerint csak akkor tagadhatja meg bármely részvényes a hozzájárulást harmadik személy számára történő értékesítéshez, ha a 3. személy vevő a társaság vagy a részvényesek versenytársa vagy a tulajdonosi hátterére vagy tevékenységére tekintettel részvényessé válása a társaság számára nyilvánvalóan hátrányos lenne.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Belga csokoládékészítő-mester lett a világ legjobb cukrásza

Belga csokoládékészítő-mester lett a világ legjobb cukrásza

Túl sok energiát termelt otthon? Így kereskedhet vele

Túl sok energiát termelt otthon? Így kereskedhet vele

Magyar ügyvezető igazgatója lesz az IMF-nek

Magyar ügyvezető igazgatója lesz az IMF-nek