szerző:
hvg.hu

Spéder Zoltán bankár-nagyvállalkozó és Index-tulajdonos egyik bizalmasának cége is részesedést szerzett a Magyar Posta pénzszállító cégében – szúrta ki a Mandiner.

Spéder Zoltán nagyvállalkozó és Index tulajdonos egyik bizalmasának cége is részesedést szerzett a Magyar Posta pénzszállító cégében – szórta ki a Mandiner. Az M PT Security Magyar Posta Takarék Biztonsági és Logisztikai Zrt. a JNT Security Zrt. jogutódja, amely az elmúlt években stabilan 5,5 milliárd forint körüli nett árbevételt tudott elérni, évente 110-200 millió forint közötti nyereséggel, kivéve tavaly. 2015-ben ugyanis a cég érbevétele csökkent az eddigiekhez képest, 3,6 milliárd forintos nettó árbevétel mellett veszteséget termeltek, 45,5 millió forintot. A céget a Mandiner szerint tavaly magánosították – igaz, fele részben még mindig a Posta a tulajdonosa - azzal együtt jött a névváltoztatás is.

©

Az SD-PRO Invest Zrt. csupán egy részvényt vett, ám az nagy hatalommal jár. Az SD-PRO vezetője az a Mártonné Uhrin Enikő, aki a Spéder tulajdonában lévő FHB Banknál 2010 óta felügyelőbizottsági tag, de a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt. igazgatóságában is ugyanúgy tag, mint Spéder Zoltán. A pénzszállító cég ügyeiben így már kevés döntési joga maradt a felerészt tulajdonos Magyar Postának, ugyanis már nem határozhat arról, ki legyen az MPT Security vezérigazgatója, azt a szintén Spéder érdekeltség, és a cégben 40 százalékos tulajdonos Takarékbank kapta meg ugyanis a Mandiner értesülése szerint. Ráadásul a Posta azt sem határozhatja meg, mennyiért végzi neki a szolgáltatást a saját résztulajdonában álló vállalkozás: ez pedig azért is problémás, mert az MPT az egyetlen olyan pénzszállító és pénzfeldolgozó a piacon, amely képes kiszolgálni a Postát.

A Mandiner újságírói kibogarászták azt is, hogy az SD-PRO akár határozatképtelenné is teheti az MPT közgyűlését, „s ami még keményebb: az alapszabály nem csak a szokásos elővételi jogot biztosítja a részvényeseknek, de mindegyikük írásbeli hozzájárulása is szükséges ahhoz, hogy harmadik személynek részvényt adjanak el. Magyarán: a Posta csak a most az MPT hét tízezrelékét (!) megszerző cég engedélyével értékesíthet bármennyit saját, ötven százalékos tulajdonrészéből. (Nagy kérdés, ezek után mennyit is érnek az ilyen részvények a valóságban.)”

Valószínűleg nagy biznisz lehet a cég megszerzése, hiszen a Mandiner annak alapszabályában azt is megtalálta, hogy „az MPT már nem csak az évente sok milliárdos árbevételt generáló postai értéklogisztikát, hanem a takarék szektor ugyancsak milliárdos üzletet jelentő megrendeléseit is ellátja.”

Pontosítás

A Mandiner.hu cikkének ismertetését követően szerkesztőségünk levelet kapott a Magyar Posta, illetve az MPT vezetőitől, amelyben több ponton is korrigálták az eredeti írásban megjelenteket. E szerint lapszemlénkben valótlanul állítottuk, hogy:

  1. „2015-ben a cég árbevétele csökkent az eddigiekhez képest, 3,6 milliárd forintos nettó árbevétel mellett veszteséget termeltek, 45,5 millió forintot.”
  2. „Az SD-PRO akár határozatképtelenné is teheti az MPT közgyűlését (…)”
  3. „Az alapszabály nem csak a szokásos elővételi jogot biztosítja a részvényeseknek, de mindegyikük írásbeli hozzájárulása is szükséges ahhoz, hogy harmadik személynek részvényt adjanak el. Magyarán: a Posta csak a most az MPT hét tízezrelékét (!) megszerző cég engedélyével értékesíthet bármennyit saját, ötvenszázalékos tulajdonrészéből…”

A valóság ezzel szemben az, hogy

  1. az árbevételre és a veszteségre vonatkozó adatok a 2015.01.01. és a 2015.09.01. közötti tört évre vonatkoznak. A JNT Security Kft. (a zrt.-vé történő átalakulása miatt) 2015.09.01-én fejezte be működését, ezért 2015.09.01-i fordulóponttal beszámoló készült a 2015.01.01. és a 2015.09.01. közötti időszak vonatkozásában. A teljes naptári évre vonatkozó beszámoló alapján (amit még nem fogadtak el) a társaság az utolsó négy hónapban és az egész évben nyereséges lesz;
  2. az MPT Security Zrt. közgyűlésének határozatképességéhez az összes részvényes jelenléte szükséges, de mivel a megismételt közgyűlés határozatképességéhez ez nem szükséges, az SD-PRO Zrt. nem tudná megakadályozni a MPT Security Zrt. közgyűlésének határozathozatalát;
  3. az alapszabály szerint csak akkor tagadhatja meg bármely részvényes a hozzájárulást harmadik személy számára történő értékesítéshez, ha a 3. személy vevő a társaság vagy a részvényesek versenytársa vagy a tulajdonosi hátterére vagy tevékenységére tekintettel részvényessé válása a társaság számára nyilvánvalóan hátrányos lenne.”

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Befeküdt az EU-nak a Google, fontos változás jön az Androidban

Befeküdt az EU-nak a Google, fontos változás jön az Androidban

Biztos, hogy ezt akarom érezni magamon?

Biztos, hogy ezt akarom érezni magamon?

Hamvay Péter: Elszállóág

Hamvay Péter: Elszállóág

Csökkentheti a szállásáfát a kormány

Csökkentheti a szállásáfát a kormány

Brexit? Fidesz-ügy? Nem, az EU-csúcs legnagyobb dobása a luxemburgi kormányfő Lázár János-zekéje volt

Brexit? Fidesz-ügy? Nem, az EU-csúcs legnagyobb dobása a luxemburgi kormányfő Lázár János-zekéje volt

Eurovegasi kaszinóálmok után üvegházakra és paradicsomföldre vált Bezenye

Eurovegasi kaszinóálmok után üvegházakra és paradicsomföldre vált Bezenye