szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

A feltétel nélküli alapjövedelemért kampányolnak Svájcban a gigantikus, több mint 8000 négyzetméteres óriásposzterrel. A kezdeményezés szerint a felnőttek fejenként havi 2500 frankot, a gyermekek 625 frankot kapnának az államtól, cserébe megszűnne a nyugdíj és a segély.

A világ legnagyobb poszterével kampányoltak Genfben a hét végén a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetéséért Svájcban.

Mintegy százötven aktivista feszítette ki a teherautó-ponyvából készült, 8115 négyzetméteres plakátot, amelyen "a világ legnagyobb kérdését" tették fel: "Mit tennél, ha gondoskodnának a jövedelmedről?".

A Plaine de Plainpalais negyedben végrehajtott kampányakció 206 ezer svájci frank (60 millió forint) költségét közösségi finanszírozásból teremtették elő.

A gigaposzter anyagából táskákat és hátizsákokat varrnak. A rekordot a Guinness is elismerte.

A svájciak június 5-én szavazhatnak arról, akarják-e, hogy az ország minden lakosának alapjövedelmet garantáljanak. A kezdeményezés szerint a felnőttek fejenként havi 2500 frankot, a gyermekek 625 frankot kapnának az államtól.

Cserébe megszűnne a nyugdíj, a szociális segély és a munkanélküliségi segély.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!