szerző:
MTI

Tavaly kivonult a piacról, most viszont ismét nyitna benzinkutakat Ausztriában a Mol – írja az osztrák WirtschaftsBlatt keddi száma. Ha lesz nagyságrendben és minőségben megfelelő eladó benzinkúthálózat, azt készek vagyunk megvásárolni és üzemeltetni – mondta a lapnak Horváth Ferenc, a Mol feldolgozási és kereskedelmi üzletágért felelős ügyvezető igazgatója.

"Semmilyen konkrétummal nem tudok szolgálni, de megerősíthetem, hogy a tervet nem adtuk fel. Egyáltalán nem kizárható, hogy egy nap ismét egy magas minőségű, széles lefedettséggel rendelkező benzinkúthálózatot üzemeltessünk Ausztriában" – fogalmazott Horváth Ferenc.

A Mol piacvezető Magyarországon, Horvátországban és Szlovákiában az üzemanyag-kiskereskedelemben. Csehországban, Romániában, Szerbiában és Szlovéniában pedig a három legnagyobb üzemanyagtöltőállomás-üzemeltető között van – írja a WirtschaftsBlatt.

"Ausztriából nem azért vonultunk ki, mert már nem akartunk jelen lenni, hanem mert telített a piac. Hálózatunk nem működött jól, és túl kicsi is volt" – idézi a lap Horváth Ferencet. A B2B üzletágban azonban a Mol most is évente 900 millió eurót forgalmaz olajtermékekből Ausztriában.

A finomító üzletágban a Mol a hatékonyság javítására összpontosít, és nem tervez nagyobb akvizíciókat. Folyamatban van a két horvátországi finomítóról a döntés, hogy melyiket zárják be. Ehhez azonban szükséges még a horvát leányvállalat, az INA másik nagy részvényesének a beleegyezése is – mondta még az igazgató.

A Mol a horvátországi finomító-kapacitás egy telephelyen történő összpontosítására törekszik, nincs értelme a helyi keresletnél két-háromszor nagyobb finomítói kapacitást fenntartani. A sisaki finomító csak időről időre üzemel, a rijekai finomító viszont fejlettebb technológiai színvonalat képvisel, ezért nagyobb esély van a megtartására. "Végleges döntés még nem született, de lesz döntés" – fogalmazott a Mol downstream üzletágért felelős igazgatója a WirtschaftsBlattban megjelent cikkben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!