szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az OTP Bank június 15-étől megszünteti az amerikai dollárban kibocsátott bankcsekkek beváltását, mert a partnerbank meglehetősen szoros határidővel felmondta az erre vonatkozó szolgálati szerződés – írja a szerdai Világgazdaság az OTP Bank sajtóosztályának tájékoztatására hivatkozva.

Az OTP hangsúlyozta, hogy a dollárcsekkek elszámolására vonatkozó korlátozást hatályos üzletszabályozás alapján vezette be. Eszerint a hitelintézet kizárólag azon csekkek elszámolását vállalja, melyek megfelelnek a jogszabályban rögzített vagy az alaki, tartalmi követelményeknek.

A csekket a kedvezményezett megnevezését nem tartalmazó utazási csekk kivételével az azon megjelölt kedvezményezett, illetve rendelvényes nyújthatja be elszámolásra – emlékeztetnek a szabályokra.

Döntését az OTP nem tekinti véglegesnek, és törekszik arra, hogy más amerikai partnerbankkal elszámolási megállapodást kössön. Áthidaló megoldásként azt javasolják, hogy csekk helyett inkább az átutalást válasszák – olvasható a Világgazdaságban.

Hasonló okokból korábban több másik pénzintézet is kénytelen volt korlátozni itthon a dollárcsekkek beváltását. A Raiffeisen Bank például már 2013. szeptember 10-e óta nem váltja be az amerikai dollárban kiállított bankcsekket, mert a beváltásban közreműködő partnerbankja ezen termékkel kapcsolatos szolgáltatása megszűnt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ötven év múlva "vészes földközelségbe" kerülhet egy óriási aszteroida

Ötven év múlva "vészes földközelségbe" kerülhet egy óriási aszteroida

Szeretettel Bécsből: A terrortámadás óta már nem veszik félvállról a kémeket

Szeretettel Bécsből: A terrortámadás óta már nem veszik félvállról a kémeket

Rengeteg mutációja van már a koronavírusnak, de egyik sem terjed gyorsabban az eredetinél

Rengeteg mutációja van már a koronavírusnak, de egyik sem terjed gyorsabban az eredetinél