szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A hozam definícióját pontosítaná a Quaestor és más brókercégek károsultjaira vonatkozó kárrendezési törvényhez pénteken benyújtott módosító javaslatában az igazságügyi tárca parlamenti államtitkára.

Völner Pál javaslata alapján a jövőben a hozam nem az értékpapírszámla-vezető által a kárrendezésre jogosultnak ténylegesen jóváírt kamat összege lenne, hanem a kamat összegéből a kárrendezésre jogosult által ténylegesen elért jövedelem.

A kárrendezési törvényben foglalt jogalkotói cél az volt, hogy a befektetők a befektetési kockázatot megjelenítő önrész viselése mellett hozzájussanak ahhoz – a hozamok levonásával számított – tőkéhez, amit korábban befektettek. A hozam definiálásának nagy jelentősége van a pontos összeg kiszámítása szempontjából – magyarázzák a javaslat indoklásában.

A hozam definícióját azért kell módosítani, mert az értékpapírszámlán ténylegesen jóváírt kamat bizonyos esetekben magasabb a befektető által elért jövedelemnél.

A Quaestor Értékpapír Zrt. által működtetett másodlagos piacon vett kötvényeknél a vételárban a befektető az időarányos kamatot is megfizette, tehát az értékpapírszámlán jóváírt kamat ebben az esetben nem tekinthető teljes összegében a befektetésen elért hozamnak, erre tekintettel szükséges a pontosítás – olvasható a javaslat indoklásában.

A javaslat szerint a pontosító rendelkezés a jogosultak számára kedvezőbb és egyértelműbb helyzetet teremt, ezért indokolt annak alkalmazása a már folyamatban lévő kárrendezésre is.

Az Országgyűlés tavaly december 15-én fogadta el a kárrendezés új feltételeit tartalmazó kárrendezési törvényt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!