szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szenátusi jelentés készült arról, hogy az amerikai Vörökereszt hanyagul kezelte a haiti földrengés után felajánlott adományokat és megpróbálta félrevezetni az ellenőrzést sürgető politikusokat is.

Chuck Grassley, iowai republikánus szenátor, a szenátus igazságügyi bizottságának elnöke csütörtökön hozta nyilvánosságra annak a vizsgálatnak a megállapításait, illetve a megállapításokat összegző jelentést, amely a Vöröskereszt belső viszonyairól, pénzügyeinek helyzetéről készült.

A vizsgálat azután indult, hogy a gyanú szerint a szervezet visszaéléseket követett el a felajánlott adományokkal. Konkrétan a 2010-es haiti földrengés adományainak sorsát vizsgálta a szenátusi bizottság.      

A jelentésből az derült ki, hogy a haiti tragédia után összegyűlt adományok egynegyedét, mintegy 125 millió dollárt a szervezet nem a károsultak megsegítésére, hanem önmagára költötte. A Vöröskereszt vezető tisztségviselői pedig szándékosan hamis információkkal vezették félre a közvéleményt, valamint mind az ellenőrzésre hivatott szerveket, mind a kongresszusi politikusokat.

"Alapvető és lényegi aggodalmak merülnek fel a Vöröskereszt, mint szervezet működése miatt" - fogalmazott a jelentés. 

Az amerikai közszolgálati rádió (NPR) korábban kiderítette, hogy a Vöröskereszt nagyszabásúnak ígért haiti lakásépítési programja nyomán mindösszesen hat új ház épült fel.    

A kongresszusi vizsgálódás során a jótékonysági szervezet azzal próbált érvelni, hogy a pénz egy része - mintegy hetvenmillió dollár - felmérésekre, szakértői véleményekre, előzetes terepmunkra ment el. A kongresszusi jelentés szerint azonban "a szervezet egyetlen konkrét ténnyel sem tudta igazolni, hogy az említett tevékenységek megtörténtek".    

A Vöröskereszt elnök-vezérigazgatója, Gail McGovern azt nyilatkozta a kongresszusi vizsgálóbizottságnak, hogy minden tevékenységüket számlával tudják igazolni, és ezeket benyújtották az illetékes kormányzati ellenőrzési hivatalnak. A jelentés viszont hozzátette, ez az állítás nem felel meg a valóságnak, a Vöröskereszt nem tudott mindennel elszámolni.      

A jelentés közzététele után, még csütörtökön a kora délutáni órákban, a Vöröskereszt azonnal közleményben reagált. A szervezet azt közölte, minden kiadásuk igazolható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!