szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tovább bővült a Hungarikumok Gyűjteménye és a Magyar Értéktár, az új hungarikumokat a földművelésügyi miniszter konferálta fel. Védett értékünk lett a tiszai halászlé és a dobostorta is.

A magyar cimbalommal, a Törley pezsgővel, a Piros Arannyal és az Erős Pistával, illetve a kaptárkövekkel és a bükkaljai kőkultúrával bővült a Hungarikumok Gyűjteménye – közölte Fazekas Sándor a Hungarikum Bizottság pénteki, kisvárdai ülését követően.

A miniszter arról is beszámolt, hogy a bizottság döntése értelmében bekerültek a Magyar Értéktár tételei közé a magyar pásztor- és vadászkutya fajták, az egri bikavér, a tiszai halászlé, a Mihalkó-féle hortobágyi pásztorkalap, a mirelittermékek, a tiszavirág és a tiszavirágzás, a dobostorta, valamint az Országos Kék Túra.

A Hungarikumok Gyűjteményébe a pénteki döntéssel már 60 érték tartozik, a Magyar Értéktár pedig 143 tételesre bővült.

A tiszai halászlé is bekerült az értéktárba (képünk illusztráció)
hvg.hu
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!