szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az MSZP-s Tóth Bertalan kikért néhány dokumentumot az egyik MNB-alapítványtól, de kétszer két különböző iratot kapott ugyanazon a címen. Az iratokkal több minden nem stimmel, de az alapítványok szerint mindent jogszerűen csináltak.

A szocialista Tóth Bertalan szerint utólag manipulálhatták a Magyar Nemzeti Bank PADA nevű alapítványának közérdekű adatként kiadott kuratóriumi jegyzőkönyveit, ezért feljelentést tesz az ügyészségen sikkasztás, hűtlen kezelés és közérdekű adattal való visszaélés miatt – írja az Index.

Tóth korábban megnyert egy adatigénylési pert, ezért kiadták neki a Matolcsy György vezette alapítvány üléseinek jegyzőkönyveit, de rengeteg adatot kitakartak belőlük, többek között a jegyzőkönyvek alján szereplő aláírásokat is. A bírósági ítélet szerint nem lett volna szabad kitakarni az adatokat, ezért Tóthék kérték a kitakarás nélküli papírokat is.

Az eredetileg megküldött jegyzőkönyvek és a másodikra megküldött jegyzőkönyvek között azonban számos eltérést találtak: más a fejléc, más a központozás, a sortörés, a betűtípus, oldaltörés, sőt, apró szövegszerű eltérések is vannak, a dokumentumok alján szereplő aláírásokat pedig képként szúrták be. Kérdés, hogy a kettő közül melyik a hiteles, illetve hogy miért változtattak az iratokon.

Tóth szerint egyéb furcsaságok is vannak: az egyik dokumentumban például egy későbbi határozatra hivatkoznak, és több esetben nem stimmelnek a dátumok.

A Pallas Athéné Alapítványok közleményben reagáltak Tóth állításaira. Mint írták, szerintük "teljességgel alaptalan, rosszindulatú politikai hatáskeltés" Tóth Bertalan feljelentése, mert a PADA Alapítvány az adatkiadásnak maradéktalanul eleget tett, feljelentésében pedig Tóth Bertalan csupán formai és technikai eltérésekre utalt, nem a konkrét adatokkal kapcsolatos különbségekre. Az alapítványok egyben azt is közölték, hogy a képviselő hamisan állítja azt, hogy a PADA jegyzőkönyveit utólagosan manipulálták. 

Az alapítványok hozzáteszik, a Kúria egy korábbi ítéletében egyértelműen rögzítette, hogy ki lehet takarni a személyes adatokat a kiadott iratokban, ezért takartak ki több mindent a dokumentumokban. 

Az MNB-alapítványok azt is tagadták, hogy bármit is visszadátumoztak volna, a szerződéseik szerintük mindig törvényesen, minden szabályt betartva jönnek létre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Török Gábor már-már miniszterelnök-jelöltnek látja Bajnai Gordont

Török Gábor már-már miniszterelnök-jelöltnek látja Bajnai Gordont

Hatalmasat nőtt a gyógyszertárak forgalma november elején

Hatalmasat nőtt a gyógyszertárak forgalma november elején

Soha nem volt még ilyen forró novemberi éjszaka Sydney-ben

Soha nem volt még ilyen forró novemberi éjszaka Sydney-ben