Tetszett a cikk?

A másodfokú bíróság ítélete alapján a Közgép nem közölt hamis adatot a Győr-Gönyű kikötőhöz kapcsolódó munkák elvégzésére kiírt közbeszerzés ügyében, így a cég mentesül a közbeszerzési eljárásoktól való eltiltás hatálya alól.

A Fővárosi Törvényszék ezzel helyben hagyta az elsőfokú döntést - ismerteti a törvényszék az ítélethozatalt követően kiadott közleményében. Az elsőfokú ítéletnek az alperes határozatát megváltoztató része ellen az alperes, valamint az elsőrendű és a másodrendű alperesi beavatkozók nyújtottak be fellebbezést.

Nem hazudtak a kompokról

A Győr-Gönyű Országos Közforgalmú Kikötő infrastrukturális továbbfejlesztése megvalósításához szükséges kiviteli tervek elkészítésére és az építési munkák elvégzésére az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság írt ki közbeszerzést 2015-ben. A négy ajánlattevő között volt - közös ajánlattevőként - a Közgép Építő és Fémszerkezetgyártó Zrt. és a Kötiviép'B Kft. Ez a két cég adta a legolcsóbb ajánlatot 6 milliárd 673 millió forinttal. Az ajánlatkérő azonban a legolcsóbb ajánlatot kizárta a versenyből és érvénytelenné tette arra hivatkozva, hogy a Közgép hamisan adta meg a munkához szükséges két komp adatait. A Közbeszerzési Döntőbizottság elfogadta ezt az érvelést, erről szóló határozatát azonban bíróságon támadta meg a Közgép.

A Fővárosi Törvényszék közleményében felidézi, hogy az elsőfokú bíróság a Közgép Zrt. kérelmét részben megalapozottnak találta, és az alperes határozatát részben megváltoztatta. Megállapította azt is, hogy az ajánlatkérő (a perben alperesi beavatkozó) megsértette a közbeszerzési törvény egyes rendelkezéseit. Ezért a bíróság megsemmisítette az ajánlatkérő 2015. június 5-én kelt közbeszerzési döntéséből a SASA II. és SASA III. komphajók esetében a hamis adatközlésre, valamint a kizárásra és a kizárás miatti érvénytelenségre vonatkozó megállapításokat.

Az elsőfokú bíróságnak a perben azt kellett vizsgálnia, hogy az ajánlattételkor, illetve a közbeszerzési eljárás alatt a felperes milyen adatokat ismert, milyen adatok birtokában volt, és ahhoz képest mit közölt - emlékeztet a Fővárosi Törvényszék közleménye. A per során nem igazolódott, hogy a felperes ismert volna a komphajók zárt fedélzetének nagyságára vonatkozó olyan adatokat, amelyek azt támasztották volna alá, hogy a fedélzet nagysága nem felel meg az alkalmassági előírásoknak.

Rámutatnak: az alperes, amikor felülbírálta az elsőrendű alperesi beavatkozó (ajánlatkérő) megállapításait - a közbeszerzési törvény (Kbt.) hamis adat fogalmától eltérően -, a felperes gondatlan magatartására vezette vissza a hamis adatszolgáltatás megállapíthatóságát és ennek tükrében vizsgálta az ajánlatkérő döntésének jogszerűségét. A bíróság szerint azonban a verseny tisztaságának veszélyeztetése is szükséges a megállapításhoz, amely célzatos cselekményt feltételez - közölték.

A törvényszék közleményében ismerteti: a másodfokú bíróság az elsőfokú határozat fellebbezéssel nem támadott részét nem érintette, az elsőfokú határozatot akként változtatta meg, hogy a két komphajóra vonatkozó korlátozást mellőzte, ezt meghaladóan az elsőfokú bíróság határozatát helybenhagyta.

A másodfokú bíróság álláspontja szerint az elsőfokú bíróság helyesen vizsgálta eljárása során azt, hogy a felperes milyen adatokat ismert és milyen adatokat közölt az ajánlatában, illetve a közbeszerzési eljárás során.

A másodfokú bíróság egyetértett az elsőfokú bíróság döntésével, amely szerint a felperes nem követett el hamis adatszolgáltatást, az indokolás során ennek az elsőfokú döntésnek csak a jogi indokait pontosította. A tanács elnöke hangsúlyozta, hogy a felperes minden alkalommal az általa valóban ismert adatokról nyilatkozott - olvasható a Fővárosi Törvényszék tájékoztatásában.

A másodfokú bíróság jogerős döntése folytán a felperes mentesül a közbeszerzési eljárásoktól való eltiltás hatálya alól - emeli ki a Fővárosi Törvényszék.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Virágokkal emlékeznek Törőcsik Marira a Nemzeti Színháznál

Virágokkal emlékeznek Törőcsik Marira a Nemzeti Színháznál

Minden idők legfontosabb magyar filmjei – HVG TOP30 (1.) – Jóbtól az erotikáig

Minden idők legfontosabb magyar filmjei – HVG TOP30 (1.) – Jóbtól az erotikáig

A Trabantokat az út szélén hagyják és kibelezik – 1991. április 23.

A Trabantokat az út szélén hagyják és kibelezik – 1991. április 23.