szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Európai Unió elköltöztetné Londonból az Európai Bankhatóságot.

Brüsszeli uniós források úgy fogalmaztak, hogy a banki szabályokat megszövegező és koordináló intézmény valamennyi alkalmazottja "hamarosan költözik" Londonból.

A brit referendum előtt Andrea Enria, az EBA elnöke is utalt a 2011-ben alapított intézmény költözésének lehetőségére, amennyiben a brit népszavazás a kilépéspártiak győzelmével végződik.

A 159 embert foglalkoztató, az egységes uniós pénzügyi piacot értékelő, a bankszabályozást egységes európai keretbe foglaló, a pénzügyi rendszer gyenge pontjait feltárni hivatott Európai Bankhatóság új székhelyeként szóba került a kontinens két legnagyobb pénzügyi központja, Párizs és Frankfurt, de emlegetik az olasz pénzügyi központot, Milánót is.

Az uniós tagság feladásával veszélybe kerül London globális pénzügyi központként betöltött szerepe, mivel a londoni City pénzügyi központjában megtelepedett pénzügyi szolgáltató cégek szinte biztosan elveszítenék az EU más gazdaságaira is kiterjedő szolgáltatásnyújtási engedélyüket, ha Nagy-Britannia nem tarthatja meg maradéktalan hozzáférését az egységes uniós piachoz.

A pénzügyi szolgáltató iparág 2,2 millió embert foglalkoztat Nagy-Britanniában, ideértve az amerikai befektetési bankok európai személyi állományának 90 százalékát, emellett a többi 27 uniós tagország tőkepiaci tevékenységének 78 százaléka is ide koncentrálódik.

Két vezető bank is padlót fogott a Brexit miatt

A Barclays és az RBS részvényeinek kereskedését időlegesen fel kellett függeszteni Londonban.

Uniós források elmondása szerint európai fővárosok szívesen szakítanának ki maguknak egy szeletet Nagy-Britannia pénzügyi szolgáltatási ágazatából, amely 190 milliárd fonttal, a bruttó hazai termék mintegy 12 százalékával járult hozzá a szigetország gazdasági teljesítményéhez 2014-ben.

David Cameron brit kormányfő távozása esetén a legesélyesebbnek mondott miniszterelnök-jelölt, Boris Johnson volt londoni polgármester, aki a népszavazási kampányban a Brexit-párti – vagyis a kilépést pártoló – tábor frontembere volt, a referendumot követően kijelentette: Nagy-Britannia továbbra is részt vesz a szabadkereskedelemben, és jogosult marad az egységes piacon való részvételre. Brüsszeli képviselők azonban reakciójukban kiemelték, hogy fontos kemény álláspontot képviselni a Londonnal folytatandó tárgyalásokon, a City sem részesülhet különleges bánásmódban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jogszerű az iskolai hiányzás igazolása a járványra hivatkozva a TASZ szerint

Jogszerű az iskolai hiányzás igazolása a járványra hivatkozva a TASZ szerint

Lecsupaszították a Blaha Lujza tér felújítását, de így is csúszhat a megvalósítás

Lecsupaszították a Blaha Lujza tér felújítását, de így is csúszhat a megvalósítás

Kifordított abortuszplakátokkal üzennek az LMBTQ-gyerekeiket el nem fogadó szülőknek

Kifordított abortuszplakátokkal üzennek az LMBTQ-gyerekeiket el nem fogadó szülőknek