szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sokkal többen vásárolhatnak magyar állampapírt és egyéb befektetéseket, ha a Moody's hitelminősítő az eddigieknél jobbnak ítéli meg a magyar gazdaság helyzetét július 8-án, vagyis pénteken. Jók az előjelek.

A Moody's idén egyszer már véleményt mondott, de márciusban még nem ítélte meg úgy, hogy befektetésre ajánlaná Magyarországot.

A Fitch Ratings május 20-án - a három nagy minősítő cég közül elsőként - visszaemelte a befektetési ajánlású osztályzati sávba hazánkat. A Fitch a döntést mindenekelőtt azzal indokolta, hogy jóval több deviza áramlik be az országba, mint amennyi kimegy, sok pénzt kapunk az Európai Uniótól is, jól alkalmazkodnak a magyarországi bankok a környezethez, és sikerült forintosítani a sok devizahitelt.

A Standard & Poor's és a Moody's Investors Service egyelőre a befektetési ajánlású alapszinttől egy fokozattal elmaradó - "BB plusz", illetve "Ba1" - besorolással tartja nyilván Magyarországot, de a Moody's magyar osztályzatának kilátása tavaly november óta felminősítés lehetőségére utaló pozitív.

A Moody's az utóbbi napokban már bejelentett pozitív hitelminősítési lépéseket Magyarországgal kapcsolatban. A múlt héten a cég pozitívra javította a magyar bankrendszer kilátását a tavaly július óta érvényben tartott stabilról. A cég szerint a devizaalapú hitelek tavalyi átváltása csökkentette a kockázatokat.

Egybehangzó londoni elemzői előrejelzések szerint a Fitch Ratings után az idén várhatóan a Moody's is visszaemeli a magyar államadós-osztályzatot a befektetési ajánlású kategóriába, bár egyes citybeli vélemények szerint nem biztos, hogy ez már pénteken megtörténik..

A Morgan Stanley pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői hétvégi esélylatolgatásukban emellett annak a véleményüknek is hangot adtak, hogy a jövő évi államháztartási hiánycél lazább költségvetési alapállást jelez. A ház elemzői azt is valószínűnek nevezték, hogy a Moody's a felminősítés előtt szeretné látni, hogyan teljesít a magyar gazdaság a brit EU-tagságról rendezett népszavazás utáni sokk közepette

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Így repültek Budapest felett az utolsó Pumára emlékező Gripenek – videó

Így repültek Budapest felett az utolsó Pumára emlékező Gripenek – videó

Fülke: "Még léphet szintet a kampány durvasága"

Fülke: "Még léphet szintet a kampány durvasága"

Az összes vádlottat felmentették az izsáki vadászház ügyében

Az összes vádlottat felmentették az izsáki vadászház ügyében