szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ez volt az utóbbi évek legnagyobb fogása motorolaj-hamisítás terén. Az ügyben hat gyanúsítottat hallgattak ki, közülük öten előzetes letartóztatásban vannak.

Egy debreceni számlagyár vezette az utóbbi évek legnagyobb motorolaj hamisítóinak nyomára a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozóit. A NAV észak-alföldi bűnügyi igazgatója keddi sajtótájékoztatóján elmondta, a bűnszervezet tagjai csaknem másfél milliárd forint áfát csaltak el.

Egy debreceni férfi irányításával működött a számlagyár, amely strómanokkal felépített, 28 céget érintő céghálózat révén állandó ügyfeleinek 6-7 százalékos haszonért szinte bármiről kiállított számlát.

Az ügyben hat gyanúsítottat hallgattak ki, közülük öten előzetes letartóztatásban vannak.

A NAV nyomozói a számlagyáron keresztül jutottak el ahhoz az ügyfélhez, aki jó ideje igénybe vette az illegális szolgáltatást. Kiderült, ez a cég "költségvetési csalásból származó, alacsony árfekvésű motorolajból, vezető világmárkák termékeinek hamisítását valósította meg ipari mértékben".

Német és osztrák gyártóktól motorolajat, hidraulikaolajat, hajtóműolajat szereztek be, az áru egy részét változatlan megnevezéssel továbbértékesítették, de nagyobb üzletet láttak abban, ha vezető világmárkák neve alatt adják el az olajat.

Egy Pest megyei titkos raktárban a vevői igényeknek megfelelő matricákkal látták el, és csomagolták át az olajat, majd így adták tovább közlekedési és vasúttársaságoknak, autószervizeknek, autósboltoknak, valamint webáruházaknak – ismertette Lengyel Tibor megjegyezve, hogy a külföldi beszerzést a debreceni számlagyár segítségével adómentesen oldották meg, ezzel további versenyelőnyhöz jutottak a piac tisztességes szereplőivel szemben.

A feltárt titkos raktár 220 ezer liter, mintegy 250 millió forint értékű kenőolajat rejtett, ezzel a mennyiséggel 50 ezer személygépkocsi egyidejű olajcseréjét lehetett volna elvégezni. A prémium márkanévre felcímkézett üres hordók feltöltésre készen vártak a raktárban.

A rajtaütés napján – egyéves feldolgozó munkát követően – száz pénzügyi nyomozó, adórevizor és pénzügyőr közreműködésével országszerte 41 helyszínen tartottak házkutatást. Összesen 800 millió forint értékben foglaltak le készpénzt, hajót, gépjárműveket, ingatlanokat, lovardát, és 13 bankszámlát zároltak. A kár legalább másfél milliárd forint.

Az európai uniós országokból behozott olajat papíron úgy adták tovább az olajforgalmazónak, mintha az belföldi termék lenne, így nem kellett befizetni a 27 százalék áfát. Ezt a nyereséget tovább növelték azzal, hogy világmárkák neve alatt értékesítették az olajat.

Bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és iparjogvédelmi jogok megsértése miatt húsz évig tartó szabadságvesztés is kiszabható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ömlenek az állami milliárdok Lezsák Sándor sok mindent maga alá gyűrő birodalmába

Ömlenek az állami milliárdok Lezsák Sándor sok mindent maga alá gyűrő birodalmába

Hangtalan villanyautó lett ebből a 60 éves Bentley-ből

Hangtalan villanyautó lett ebből a 60 éves Bentley-ből

Vasarely emblémája inspirálta a Renault új logóját

Vasarely emblémája inspirálta a Renault új logóját