szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mit lehet kezdeni egy halom ócska, de még üzemképes szovjet gyártmányú, gazdátlan kocsival? Bezúzni drága, tárolni nem olcsó, vevőt találni rájuk szinte lehetetlen. Egy leleményes finn vámtiszt kitalálta a tutit.

Európa-szerte vannak Trabant klubok még olyan országokban is, ahol valójában soha nem forgalmazták az NDK járműiparának büszkeségét. Az 1989-es magyar-osztrák határnyitás óta a menekülő keletnémetek „trabijai” kultikus autókká váltak és a gyűjtők olykor vagyonokat fizetnek értük. De most újabb nagy fogásban reménykedhetnek a hajdani kommunista blokk autóiparának rajongói. Finnországban árverésre bocsátják azokat az öreg Ladákat és Volgákat, amelyekkel az északi útvonalat választó menekültek érkeztek meg a schengeni övezetbe.

Az északi átjáró

Az Európába igyekvő menekültek túlnyomó többsége a déli folyosót választotta, rozoga lélekvesztőkön. Sok szíriai, afgán és iraki azonban inkább a sarkvidék felé vette az irányt. A mínusz harminc fok kevésbé riasztotta őket, mint a vízbe fulladás veszélye. Először Oroszországba sikerült bejutniuk, majd megtakarított pénzükből vettek egy öreg, de még használható és a zord időjárásban is megbízható Ladát vagy Volgát. Aztán nekivágtak a nagy sarkvidéki autótúrának. Tavaly decembertől idén márciusig nagyjából 1700 menekült jutott át a finn határon. De ekkor egy orosz-finn megállapodás értelmében a finnek lezárták az átkelőket.

Hírverés után árverés

Akiknek még sikerült átjutniuk, a Ladát és a Volgát az út szélén hagyták. A finn hatóságok 128 öreg, még a szovjet időkben gyártott autómatuzsálemet helyeztek el az állami raktárakban. A vámhatóság egyik tisztviselője azt találta ki, hogy árverezzék el a kocsikat, egy kis reklámmal a fanatikus gyűjtők vagyonokat fizetnek majd az öreg járművekért. Pár nap múlva, pénteken és szombaton a Helsinkitől 900 kilométerre, északra fekvő Salla városában megrendezik az árverést. Kari Hanun, az ötletadó vámtiszt elmondta az AFP-nek: reményei szerint ugyanolyan kapósak lesznek a szír, afgán vagy iraki menekültek levetett Ladái és Volgái, mint az 1989-ben Nyugatra távozott NDK-s polgárok Trabantjai.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!