szerző:
hvg.hu

A kazahok óriási vagyont költöttek el négy éve aranyérmes sportolók jutalmazására. Az oroszok, az amerikaiak és a kínaiak viszont kifejezetten visszafogottak, talán az elképesztően sok arany miatt. Magyarország közepes gázsit ad, de így is a gazdagon jutalmazó országok közé tartozik a relatíve sok aranyérem miatt.

Táblázatot adott ki Voice of America nevű amerikai kormányzati híroldal, amelyben az aranyérmeseiknek jutalmat fizető országok szerepelnek, a meghatározott jutalmak sorrendjében. Vannak meglepetések, de általánosságban elmondható, hogy a nagyon sikeres országok jóval kevesebbet fizetnek, egy-két nagylelkű államnál viszont keményen a zsebbe kell nyúlni, ha idén is annyi aranyat hoznak el a sportolók, mint 2012-ben.

Ez itt a táblázat:

Mi pedig összeszedtük, mekkora kiadást is jelenthetnek az aranyérmesek idén, ha egy ország ugyanannyi aranyat hoz, mint 2012-ben. Az érmeket egyesével számoltuk akkor is, ha egyébként csapatban nyertek a sportolók. A végösszegek becsült számok.

©

Aranyos azeri birkózók

A legjobban az azeriek járnak, náluk 510 ezer dollár, vagyis közel 130 millió forint jár egy aranyéremért a táblázat szerint. A 2012-es éremtáblázat szerint mindössze két sportoló kapta a legmagasabb jutalmat. Mindketten birkózásban jutottak a csúcsig.

London 2012: 260 millió forint jutalom

Thaiföldön semmi

A thai olimpikonoknak már az előzőnél szerényebb jutalommal kell megelégedniük, de még ők is 314 ezer dollárt, vagyis nagyjából 88 millió forintot kapnak egy első helyezés után, azonban London után senki sem kapott pénzt, Thaiföld mindössze két ezüstöt és egy bronzérmet szerzett.

London 2012: 0 forint jutalom

A kazah pénznek volt helye

Kazahsztán 250 ezer dollárt (70 millió forint) leginkább sikeres súlyemelőinek fizetett 2012-ben, de egy atléta, egy kerékpáros és egy ökölvívó is hazavihette egy szolidabb budai villa árát. Összesen hét versenyző szerzett akkor aranyérmet.

London 2012: 490 millió forint jutalom

Kirgiz aranyhiány

Kirgizisztán a mai értékek alapján 200 ezer dollárt (56 millió forint) nem fizetett ki senkinek, mert érem nélkül hagyta el a négy évvel ezelőtti nyári olimpiát.

London 2012: 0 forint jutalom

Csak egy arany lett

A korábbi példáktól többek közt demokratikus politikai rendszerével különböző Lettország 190 ezer dolláros (53 millió forint) aranydíjjal jutalmazza a sikeres lett olimpikonokat. Négy éve nem kellett túlzásokba esniük, csak Māris Štrombergs lett BMX-bajnok hozhatta el London után a legmagasabb jutalmat.

London 2012: 53 millió forint

Az olaszok vagyonokat vívtak össze

Olaszország alig marad el a lettektől, 189 ezer dollárnak (53 millió forint) megfelelő eurót ad a bajnokoknak. Ez 2012-ben az éremtáblázaton éppen előttünk végző olaszoknak jelentős megterhelést jelentett, hiszen nyolcszor aranylott az olimpikonjaik teljesítménye, a legtöbbször a legendás olasz vívóké, de „futottak még” a sportlövészek is, illetve egy íjász csapat, egy kajak-kenus és a taekwondós sportoló is.

London 2012: 423 millió forint jutalom

Csak egy üzbég maradt

Visszatérve az eddig átlagban legjobban fizető -isztánokhoz, Üzbegisztán a 150 ezres (42 millió forint) csoport első képviselője. A legmagasabb összeget 2012-ben azonban egyedül Artur Tajmazovnak kellett kifizetni, aki 120 kilós férfi szabadfogású birkózásban indult.

London 2012: 42 millió forint jutalom

Fehérorosz aranykaviár

A 150 ezres csoport második tagja Fehéroroszország. Itt egy sportlövész és egy teniszező vihette haza a legtöbb pénzt.

London 2012: 84 millió forint jutalom

Háború van, ideje pénzt költeni az ukrán sportolókra

Ukrajna is meglehetősen nagyvonalú, ahhoz képest, hogy az országban két éve polgárháború zajlik. Bár kétségtelen, hogy 2012-ben az országban még nyugalom volt. Ez meg is látszott a teljesítményen. Hat versenyző is aranyéremmel tért haza, két ökölvívó, egy kajak-kenus, egy evező, egy súlyemelő és egy vívó kapta meg a legmagasabb jutalmat.

London 2012: 252 millió forint jutalom

Az ausztrál vitorlások jó pénzzel szelelhettek el

A némileg visszafogottabb Ausztrália 126 ezer dollárnak (35 millió forint) megfelelő értéket helyez át az aranyéremmel hazatérő sportolók bankszámlájára. Ha a jelenlegi értékkel számolunk, majdnem ugyanannyit kellett költeniük, mint az ukránoknak, nekik ugyanis egyel több, összesen hét aranyérmük lett. Az ausztrálok atlétikában, kajak-kenuban, kerékpározásban, úszásban és leginkább a vitorlázásban voltak sikeresek Londonban.

London 2012: 246 millió forint jutalom

Szűkmarkú franciák

Franciaország már annyira nem nagylelkű, így is boldogan fizethet, hiszen Londonból 11 aranyat hoztak el a versenyzői, akik fejenként 65 ezer dollárnak (18 millió forint) megfelelő eurót kapnak idén. Így a szerény jutalom ellenére majdnem annyit költhettek, mint az ausztrálok, vagy az ukránok.

London 2012: 200 millió forint jutalom

Érhető visszafogottság orosz részről

Oroszország érthető módon alacsonyan tartja az aranyakért járó fizetési kvótát, hiszen ha mindenki annyit kapna, mint az azeriek, akkor egyévnyi „aranytartalékból” már olimpiát tudna rendezni. Ezért idén 60 ezer dolláros (17 millió forint) jutalomban részesülnek a legjobbak, akik 2012-ben 24-en voltak.

London 2012: 436 millió forint jutalom

Drága a tömegsport Kínában – még akkor is, ha olcsó

Hasonlóképpen Kína sem „méretezi” túl a népköztársaság legjobb sportolóit, hiszen ők is elárasztják a nemzetközi versenyeket. 31 ezer 400 dollárt (8,8 millió forint) azért ők is megérdemelnek. 2012-ben a legmagasabb jutalom egy kisebb tömegnek, összesen 38 sportolónak járt (ha nem csapatokban számolunk).

London 2012: 334 millió forint jutalom

Filléres amerikaiak

És természetesen így van ez az Egyesült Államokkal is, valószínűleg ők is tudják jobb helyre tenni a pénzt, hiszen a sportolók úgy is az éremtáblázat élére tornászták az államokat 2012-ben, hogy meglehetősen alacsony volt a ráta. Idén legalábbis alig 25 ezer dollárral (7 millió forint) be kell érniük egy aranyért. Ebből 46-ot sikerült négy éve behúzni.

London 2012: 322 millió forint jutalom

Precízen számoltak a németek

Németország is megnézi, hová megy a pénz, hiszen szintén egy kiugróan jól szereplő országról van szó. A német olimpikonok 19 500 dollárnyi (5,5 millió forint) euróval mehetnek haza, ha az élen végeznek. 2012-ben ők 11-en voltak.

London 2012: 60 millió 500 ezer forint jutalom

A brit sportolókat nem sértegetik jutalommal

Szerepelnek még a listán az előző olimpiai játékoknak otthont adó britek is, akik a harmadik helyen futottak be az éremtáblázaton. A sportolóikat azonban egészen biztosan nem a pénz motiválta, az aranyérmesek ugyanis nem kaptak az államtól egy árva fityinget sem.

London 2012: 0 forint jutalom

Összességében elmondható, hogy a négy évvel ezelőtti éremtáblázat és a most kiadott éremjutalmakról szóló összeállítás alapján a legtöbb pénzt Kazahsztán fizethette ki aranyérmesek jutalmazására, összesen közel félmilliárd forintot. Az Orosz Föderáció rengeteg érmesére összesen 436 milliót költhetett. A nyugati országok közül az olasz érmesek jártak a legjobban, az olasz állam pedig anyagilag a legrosszabbul, 423 millióval.

A kicsivel az átlag alatt érmező 2012-es olimpiáról a magyarok egyébként 8 aranyat hoztak haza. A Rióból hazahozott aranyakért egyenként 35 millió forint, vagyis nagyjából 125 ezer dollár jár. Ezzel a középmezőnyben mozgunk az "aranyár" szempontjából, a teljes gázsi pedig 280 millió forintra rúghat, amivel jócskán az olimpiai aranyakért nagyon bőkezűen fizető országok közé tartozunk.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Bronzérmet nyert a birkózóvébén Korpási Bálint

Bronzérmet nyert a birkózóvébén Korpási Bálint

Gázolás miatt késnek a vonatok a Budapest-Székesfehérvár vonalon

Gázolás miatt késnek a vonatok a Budapest-Székesfehérvár vonalon

Egy kis alpesi házikóban 10 ember most éppen azon stresszel, hogy el van zárva a műszaki cikkektől

Egy kis alpesi házikóban 10 ember most éppen azon stresszel, hogy el van zárva a műszaki cikkektől

Szarkatámadásba halt bele egy biciklis Ausztráliában

Szarkatámadásba halt bele egy biciklis Ausztráliában

Ijesztő sebezhetőséget találtak: Samsung, Apple, Huawei és más mobilok is veszélyben

Ijesztő sebezhetőséget találtak: Samsung, Apple, Huawei és más mobilok is veszélyben

Októberben indul az X-Faktor

Októberben indul az X-Faktor