szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Újra ellepték a Komló környéki kerteket és mindent felzabálnak a spanyolcsigák. A folyamatos szedegetésük mellett egyetlen igazán hatásos fegyver létezik ellenük: az indiai futókacsa – derül ki a Dunántúli Napló beszámolójából.

A puhatestűek elszaporodása miatt egyre többen kénytelenek „csigázni” Komlón és környékén: a tulajdonosok kénytelenek egyesével leszedni a kártevőket, ha meg akarják óvni a növényeiket.

Egyikük azt mondta a Dunántúli Napló munkatársának: lehet, hogy nem humánus, de ő már csak sima hipós vizet használ ellenük. „Amit felszedek, zutty, megy a vödörbe. Ha kell, ketté is vágom őket” – közölte.

A sütőtökön át a búzavirágig mindent megrágnak a csigák, de a gazt ők sem szeretik – tapasztalják a tulajdonosok.

A csupasz kártevők máskor is pusztítottak már a komlói kertekben. A mánfaiak korábban arra panaszkodtak, hogy először a vaddisznók, majd a spanyolcsigák „dúlták fel” a portáikat, és szinte semmit nem tehetnek ellenük.

Mánfa, Mecsekfalu és az összes patakkal bíró település igazi paradicsom a csigáknak. Imádják ugyanis az árnyas, vizes, hűvös helyeket, és ha ilyet találnak, egy-kettőre elszaporodnak.

Mánfán Hohn Krisztina polgármester 2011-ben már arról számolt be, a csigák szinte hömpölyögnek az utcákon, és mindent letarolnak, mint a sáskák. Az indiai futókacsa az egyetlen szárnyas, amely hajlandó megenni a spanyolcsigát: két-három kacsa elég egy kert csigamentesítéséhez. A polgármester a lapnak most azt nyilatkozta: két ilyen kacsájuk van, de még nem vetették be őket, megvárják, hogy felnőjenek.

Magyarországon nagyjából 26 meztelencsiga-fajta van, ebből 10 faj kártékony, köztük a spanyolcsiga is.

A cikkben felsorolnak többféle lehetséges védekezési módot a sószórástól a csigaölő szerektől a csigakerítésig. Utóbbi azonban költséges és bonyolult, mert elektromos áram is kell hozzá.

A paradicsom, a fekete ribizke, a begónia virág elvileg távol tartja a csigákat, néhány vakond, sündisznó, béka is jól jöhet, de az igazán hatásos megoldásnak a szedegetés tűnik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!