szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A briteknek meg kell fizetniük a kilépés árát. Ezt hangsúlyozta Sigmar Gabriel német gazdasági miniszter, alkancellár. Angela Merkel óvatosabban fogalmazott, amikor az ARD-nek nyilatkozott a hétvégén: ne rohanjunk! Megfontoltan kell döntenünk a Brexit ügyében.

A német kancellár folyamatosan egyeztet, mert szeptember 16-án Brexit-csúcs lesz Pozsonyban. Közben Theresa May brit miniszterelnök Brexit-tanácskozást hívott össze szerdára. Az új Vaslady világossá tette: idén nem nyomja meg a kilépés gombját. Jövőre ugyanis választások lesznek Franciaországban, Olaszországban és Németországban. Ki tudja, hogy ki lesz hatalmon a Brexit-tárgyalások idején, melyek akár két évig is elhúzódhatnak.

Nincs à la carte EU! – ezt üzenik a németek Nagy-Britanniának. A Brexit nem annyira gazdasági, hanem inkább lélektani és politikai probléma. Ha nem tudjuk jól kezelni, akkor az egész Európa eltűnhet a lefolyóban – hangsúlyozta a német gazdasági miniszter. A brit kormány szeretne megmaradni az 500 milliós európai piacon, de nem kívánja fenntartani a szabad munkavállalási jogot az EU-polgároknak a saját országában. Berlin álláspontja az – és ebben a tagállamok többsége egyetért –, hogy az emberek és áruk szabad áramlása az EU lényeges alapelve. A kettőt szétválasztani nem lehet.

Nemrég Merkel kancellár egyik bizalmasa üzente meg a londoni Citynek, hogy nem tarthatják meg az európai útlevelet a kilépés után. Ez nagy csapás lenne a Citynek, mely jelenleg Európa pénzügyi fővárosa. Ám Frankfurt, Párizs és Dublin ugrásra kész, hogy átvegye ezt a szerepet. Európa egysége megbomlott a Brexit-népszavazással. A világ most úgy néz Európára, mint meggyengült egységre. Mi lesz, ha további kilépések lesznek? – tette fel a kérdést a német alkancellár. Sigmar Gabriel számára nem kétséges, hogy ezt mindenáron meg kell akadályozni. Ezt szeretné elérni Merkel kancellár is, aki egységes EU képét szeretné felmutatni szeptember 16-án Pozsonyban.

 

Fenyegető berlini üzenet a londoni bankároknak

A City búcsút mondhat az európai útlevélnek a brit kilépés után. Ezt nyilatkozta a Bundestag egyik képviselője, akit Merkel gyakran meghallgat ilyen ügyekben. Michael Fuchs a Bloomberg hírügynökségnek elmondta: nagyon nehéz Brexit-tárgyalásokra számít.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Doku360: Jött egy srác, hogy elmenne a Bahamákra. Én meg azt mondtam, jó

Doku360: Jött egy srác, hogy elmenne a Bahamákra. Én meg azt mondtam, jó

Fürjes helyett Palkovics csinál helyet a kínai egyetemnek Budapesten

Fürjes helyett Palkovics csinál helyet a kínai egyetemnek Budapesten

Most lenne csak igazán szükség az épületen belüli térképekre

Most lenne csak igazán szükség az épületen belüli térképekre