szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tényleg csak annyi, hogy "felkenik" a falra, és már kész, működik is. Gyakorlatilag 23, illetve 26 fokra be lehet állítani a szobák falának maximális hőmérsékletét az új típusú vakolattal. És a gyártó szerint 30 évig biztosan működik.

Speciális tulajdonságokkal rendelkező terméket dob piacra szeptemberben a Lasselsberger-Knauf (LB-Knauf). Thermo °Comfort néven a cég legújabb fejlesztése egy olyan halmazállapot-váltó vakolat lett, melynek segítségével a kánikulák idején, egyéb eszközök használata nélkül is alacsonyan tartható az épületek belső hőmérséklete. A kulcs a vakolat hatalmas hőelnyelő képességében rejlik, különleges tulajdonságait hitelesített mérési eredményekkel igazolták.

Valamennyi műszaki tesztnek megfelelt, és valamennyi szükséges engedélyt megkapta az LB-Knauf legújabb fejlesztése, amellyel jelentősen csökkenthető az épületek hőingadozása és energiafelhasználása. Az ún. fázisváltó vakolatban mikrokapszulákba zárt adalékanyag található, ez az, mely óriási mennyiségű hőenergiát képes elnyelni úgy, hogy a szerkezetében a jég olvadásához hasonló jelenség játszódik le.

A halmazállapot változása, vagyis az eredetileg szilárd adalékanyag folyékonnyá válása hőt von el környezetéből, így a helyiség hőmérséklete addig nem emelkedik egy előre meghatározott szint fölé, amíg a folyamat véget nem ér. A vakolat egy centiméteres vastagság mellet négyzetméterenként 60-70 Wh hőenergia tárolására képes. Az éjszakai órákban, amikor a levegő ismét visszahűl, egyszerű szellőztetéssel állítható vissza az adalékanyag szilárd halmazállapota, így másnap minden kezdődhet elölről.

„A többéves kutatómunka utolsó fázisában kiválasztottunk négy budapesti lakást, ahol ellenőrzött körülmények között vizsgáltuk az anyag tulajdonságait és hőmérséklet-szabályozó képességét. A mérési eredmények azt mutatják, hogy valamennyi teszthelyszínen jelentősen csökkent a hőingadozás, és a helyiségek hőmérséklete pusztán a vakolat hőelnyelő tulajdonságának köszönhetően a kívánt határérték alatt maradt” – mondta Sipos Imre, a cég marketing- és fejlesztési igazgatója.

Még nincs neve a magyar csodavakolatnak, ami feleslegessé teszi a légkondícionálót

Engedélyezés előtt áll a Lasselsberger-Knauf legújabb fejlesztése, amelynek segítségével kánikulák idején klímaberendezés használata nélkül is 26 °C alatt lehet tartani az épületek belső hőmérsékletét. A rendkívül nagy hőelnyelő képességű vakolatot az idén négy budapesti lakásban tesztelték - a magyar fejlesztés jövőre forgalomba is kerül.

A Thermo °Comfort a felhasználás módjától és helyszínétől függően kétféle változatban, 23 fokos vagy 26 fokos olvadási küszöbértékre beállítva kerül forgalomba. Az adalékanyag szerepét mindkét esetben nagy tisztaságú paraffin tölti be, amely legalább 30 évig megőrzi különleges hőelnyelő és hőleadó tulajdonságát. A vakolat lakások, irodák, közintézmények és üzletek belső tereinek bevonására egyaránt felhasználható. Jó megoldás lehet azon helyiségek hőmérséklet-szabályozásánál, ahol a vékony falak miatt viszonylag kis hőtároló tömeg áll rendelkezésre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ötödházzal vállal München Eb-rendezést

Ötödházzal vállal München Eb-rendezést

Will Smith dühös lett Georgiára, mégsem forgat az államban

Will Smith dühös lett Georgiára, mégsem forgat az államban

Moderna: fél évvel a második oltás után is jól véd a vakcina az összes vírusvariáns ellen

Moderna: fél évvel a második oltás után is jól véd a vakcina az összes vírusvariáns ellen