szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az IKEA-katalógus egyik cikkében nem kevesebbet állítanak, mint hogy a menekültek ugyanolyan emberek, mint a katalógust olvasgató polgárok. A felvilágosító, érzékenyítő cikk magyar nyelvű változata politikailag kissé kockázatos, hiszen szembemegy az Orbán-kormány kvótanépszavazást megelőző retorikájával. Az IKEA azonban nem tart retorziótól.

Az IKEA bevállalta, és legfrissebb katalógusában állást foglalt a menekültkérdésben. A Svédországban összeállított katalógussorozatban összesen 13 élethelyzetet mutatnak be, ezek egyike a menekült családoké.

A cikk a magyar katalógusban is megjelent. Nem kevesebbet állítanak benne, mint hogy a menekültek ugyanolyan emberek, mint a katalógust olvasgató polgárok, és nem igaz az a sztereotípia, hogy a menekültek többsége fiatal férfi.

A cikk az IKEA honlapján is elolvasható.

©

Az IKEA-t az ügyben ugyanaz a szellemiség vezérelte, mint a többi 12 történet megírásakor: különféle emberek különböző élethelyzetét akarták bemutatni - mondta Varga-Nagy Eszter, az IKEA Magyarország PR-vezetője a Népszabadságnak

Mint mondta, nem feladatuk, hogy politikai döntéseket minősítsenek, de az igen, hogy az emberek életét segítsék fejlesztéseikkel, éljenek ők bármilyen körülmények között. Olyan fenntartható technológiákkal is elő kell tehát állniuk, amelyek a menekültügy kezelésében is útmutatást jelentenek.

A cég jótékonysági alapítványa például saját fejlesztésű, műanyag, napelemmel felszerelt átmeneti szállással látta el azoknak a családoknak egy részét, amelyek háború vagy természeti csapás miatt voltak kénytelenek elhagyni otthonaikat. Támogatják a gyerekek oktatását is a menekülttáborookban.

©

A felvilágosító, érzékenyítő cikk magyar nyelvű változata politikailag kissé kockázatos, hiszen teljesen szembemegy az Orbán-kormány kvótanépszavazást megelőző retorikájával, amely a lehető legegyszerűbb eszközökkel, és a jelek szerint sikerrel hozza összefüggésbe a terrorizmust és a bevándorlást. A cég nem tart retorziótól emiatt Magyarországon.

A kereskedelmi multicégek közül eddig alig néhány vette a bátorságot, hogy nyilvánosan szembemenjen a kormány politikájával. Közéjük tartozik Feiner Péter, a Spar korábbi vezetője, aki egy interjúban agyrémnek nevezte az Orbán-kormány különadóját, igaz, ez még 2010-ben, a ner kibontakozásának kezdetén történt. Meg nem erősített hírek szerint már az interjú másnapján megjelentek a hatóságok - az adóhivatal, a fogyasztóvédelem - a Sparnál, később pedig, amikor Bróüsszel felfüggesztette az élelmiszerlánc-felügyeleti díjról szóló rendelkezést, Lázár János és Giró-Szász András kormányzati kommunikátorok azzal vádolták meg a Spart, hogy árulkodott a kormányra.

Nem így járt viszont a CBA, amelynek két vezetője, Baldauf László és Lázár Vilmos az áruház reklámújságjában is kiállt Orbán Viktor és pártja mellett, majd dolgozóinak körlevélben ajánlotta, hogy vegyen részt a békemeneten.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!