szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Európai Afrikának nevezte el Theo Deutinger holland építész a menekültek befogadására megálmodott mesterséges szigetet.

A Földközi-tengeren, valahol az olasz és a tunéziai felségvizek között létesülne az „Európai Afrika”. Az építési terv részleteiről keveset mondott a holland építészmérnök, aki nemrég a The Washington Postnak is beszámolt elképzeléséről. Mesterséges szigetek már sok helyen létesültek, például Dubajban is. Igaz, a technikai részletek még alapos csiszolásra szorulnak, ezért most a tervet az eindhoveni egyetem egyik szakértői csoportja próbálja tökéletesíteni műszaki, építészeti szempontból.

Deutinger szerint a sziget olyan befogadó hely lenne, mint Amerika volt a XVIII-XIX században. De az „Európai Afrika” nem egy új állam lenne, hanem egy nagy szabd város, amely az Európai Unió égisze alatt, annak különleges státuszú tagjaként működne. Afrikából rendszeres és biztonságos kompjáratok szállítanák a szigetre az adminisztratív vizsgálat után menekült státuszt kapott embereket. Ha valaki öt éven él és dolgozik, és persze ha szükséges képzi is magát, megkapná az európai állampolgárságot.

Arról nem szólt Deutinger, hogy ez vajon feljogosítaná-e őket például a Hollandiába való betelepülésre. De nem csak ezért tűnik utópisztikusnak az elképzelés. Ezt egyébként maga Deutinger is elismeri. De úgy véli, hogy a jelenleg túlzsúfolt, börtönökre emlékezető menekültfogadó központok fenntarthatatlanok. Reméli, hogy a sziget terve mindenkit gondolkodásra inspirál. Mert lehet, hogy ez az elképzelés nem tökéletes, de kiinduló pont lehet a hosszú távú megoldás keresésben – mondta az „Európai Afrikát” megálmodó Theo Deutinger holland építész.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A dalai láma is megkapta az első oltását

A dalai láma is megkapta az első oltását

Késsel fenyegetett meg egy férfit egy teherautósofőr a 8-as főúton

Késsel fenyegetett meg egy férfit egy teherautósofőr a 8-as főúton

Kórházakban és egyetemeken is razziázott a hadsereg Mianmarban

Kórházakban és egyetemeken is razziázott a hadsereg Mianmarban