szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tudta? A rizst érdemes műtrágyázni!

Nyolcmillió forintot fizetett a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium azért a tanulmányért, amely a kazahsztáni rizstermesztés lehetőségeit tárja fel. A szöveget Mesterházy Attila MSZP-s képviselő kérte ki, így került fel az Országgyűlés weboldalára.

"A Rizstermelés lehetőségei Kazahsztánban című tanulmány célja a hivatkozott kazah célkitűzések megvalósításának elősegítése, ezen belül a rizstermesztés fejlesztési lehetőségeinek feltárása", írja írásbeli válaszában Fazekas Sándor miniszter. A válaszból az nem derül ki, miért fordult Kazahsztán éppen a rizstermesztésben viszonylag csekély szerepet játszó Magyarországhoz, vagy mit fizettek a kutatásért.

A 90 oldalas tanulmány egyébként az alapoktól indul, a tájékozatlan kazah agronómusok innen megismerhetik a rizs "alaktani és biológiai sajátosságait", külön fejezetben a szárat és a gyökérzetet, de informáljuk őket Kazahsztán talajairól és arról, hogy a rizst érdemes műtrágyázni. Arra is figyelmeztet a dolgozat, hogy az öntözővíz lehetőleg ne rontsa a talaj kémiai össszetételét káros anyagokkal.

Érdekesség, hogy a térképeket valamiért a catholic-kazakhstan.org oldalról szerezték, amely azonban már nem üzemel, hanem egy másik egyházi oldalra mutat.

A tanulmányt egyéként a Flóra konzorcium jegyzi.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!