szerző:
hvg.hu

Teodorin Obiang, Egyenlítői-Guinea diktátorának fia több tízmillió eurót érő párizsi ingatlanokkal rendelkezik. A francia hatóságok két éve vizsgálatot indítottak, mert gyanújuk szerint a luxuslakásokat elsikkasztott közpénzből vette az ifjabb Obiang.

Egyenlítői-Guineát 1979 óta uralja a papa, Teodoro Obiang, aki fiát az alelnöki címmel is felruházta. Erre hivatkozva a hágai bírósággal próbálta leállíttatni az ellene indított procedúrát az ifjú Obiang, de az ENSZ égisze alatt működő testület szabad utat adott a francia igazságszolgáltatásnak. Így most történelmi fordulat következett be: per kezdődik Teodorin Obiang ellen.

Mert bármennyire is gyanús volt a diktátorcsemete elképesztő franciaországi költekezése (az ingatlanok mellett luxusautókat és ékszereket is gyűjtött), eddig még semmilyen felelősségre vonás nem fenyegette. És az ő esete azért lehet érdekes, mert nincs egyedül. Hasonlóan szórták az euró tízmilliókat Párizsban Sassou-Nguesso brazzaville-i kongó elnökének rokonai és a Gabont uraló Bongo dinasztia képviselői. Ellenük is zajlik a vizsgálat, de még nem gyűlt össze elég bizonyíték a per megindításához.

Persze a per akár felmentéssel is végződhet, hiszen az afrikai diktátorok hagyományosan jó kapcsolatokat ápolnak a párizsi politika elittel. De a Franciaországban kezdődött bírósági tárgyalás híre eljut az afrikai országokba is, és talán lehet valamilyen hatásuk. Persze van ok a szkepticizmusra is, hiszen például Gabonban épp most nyilvánította magát a választások győztesének Ali Bongo, miközben a nemzetközi megfigyelők szerint masszív csalások közepette zajlott a voksolás és a szavazatszámlálás.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!