szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A pénzintézet történetében erre még nem volt példa. Minden jel arra mutat, hogy a sikkasztási ügyben vizsgálódó nyomozók a rajtaütéssel a bizonyítékok eltüntetését akarták megakadályozni

A Védomosztyi című lap beszámolója szerint az orosz jegybank az év elején felfüggesztette a MAB nevű pénzintézet tevékenységét. Ekkor derült, ki, hogy eltűnt hatmilliárd rubel (több mint 24 milliárd forint) az egyik cég MAB-nél vezetett számlájáról. Nem akármilyen cégről van szó, hanem az Almazjuvilerexport állami vállalatról, amelynek fő tevékenysége a drágakövek nemzetközi kereskedelme. A Védomosztyi úgy tudja, hogy a cég két topmenedzsere éveken át csapolta meg a vállalat számláját, méghozzá úgy, hogy frissen alapított, érdemi tevékenységet nem végző vállalkozásoknak nyújtott hitelt. Az igazi gond az, hogy a keletkezett hiányt az állami költségvetésből kell pótolni.

Az orosz jegybank szűkszavú közleményben tudatta a pénteki razzia után, hogy teljeskörűen együttműködik a hatóságokkal és maga is kiáll a tettesek felelősségre vonásáért, legyenek azok bárkik. Mindebből arra lehet következtetni, hogy a pénzintézet munkatársai is érintettek lehetnek a sikkasztási ügyben. De ez majd a lefoglalt dokumentumok vizsgálata után válhat egyértelművé.

Oroszország központi bankját egyébként nemzetközi szervezetek azzal gyanúsítják, hogy a pénzmosás egyik fő végrehajtója. A Global Financial Integrity nevű szervezet adatai szerint a moszkvai központi bank 2004 és 2013 között 1000 milliárd dollárt mosott tisztára. A vádakat a jegybank visszautasította, politikai támadásnak nevezte.

Beleröhöghet a spanyol vizsgálók képébe Putyin bizalmasa

Maffiózó, politikus, bankár? Mindegyik!- ezt állítja Vlagyimir Putyin egyik bizalmi emberéről a spanyol csendőrség pénzügyi vizsgáló csoportja. A megállapítások aligha zavarják meg az érdekes pályát befutó orosz tisztségviselő álmát. A Guardia Civil három éven keresztül vizsgálta egy bizonyos Alekszandr Romanov orosz gengszter főnök spanyolországi ügyeit.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az amerikai szenátus megszavazta Amy Coney Barrett alkotmánybíró jelöltségét

Az amerikai szenátus megszavazta Amy Coney Barrett alkotmánybíró jelöltségét

Duma Aktuál: Annyi benzint számolt el egy kamupárt, hogy multipontokért kapott egy kutat is

Duma Aktuál: Annyi benzint számolt el egy kamupárt, hogy multipontokért kapott egy kutat is

Annyi volt a plágium a bukaresti rendőrakadémián, hogy visszavonták az intézmény akkreditációját

Annyi volt a plágium a bukaresti rendőrakadémián, hogy visszavonták az intézmény akkreditációját