szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ötven pakisztáni menekültet próbált illegálisan Olaszországba szállítani egy 12 méteres luxusjacht. A hajót két profi ukrán tengerész irányította, őket az olasz hatóságok őrizetbe vették.

Minderről egy neve mellőzését kérő olasz tisztviselő nyilatkozott a Thomson Reuters Foundation munkatársának. A hivatalnok elmondta, hogy új embercsempészeti módszerek vannak kialakulóban. Pontosabban: létrejött a luxuscsempészet. A bandák jó állapotban lévő, műszakilag megbízható, biztonságos vízi járműveket szereztek be, köztük luxusjachtokat is. A pakisztáni menekülteket szállító hajó például Törökországban van hivatalosan bejegyezve.

A biztonságos tengeri útnak persze ára van: személyenként 7-8 ezer dollárt kérnek a csempészek. Ez az ár kb. ötszöröse a „szokásos tarifának”, amit a rozoga lélekvesztőkön való utazásért kell fizetni. Az ENSZ menekültügyi hivatalának adatai szerint kb. minden negyvenedik ilyen utas hal bele az átkelési kísérletbe. Az olasz tisztségviselő kiemelte, hogy az utóbbi másfél évben 65 ukrán származású vagy ukrán állampolgárságú embercsempészt tartóztattak le, a többségük képzett tengerész, akik vélhetően az orosz-ukrán konfliktus, a Krím félsziget visszacsatolása miatt kerestek és találtak jól fizető, illegális munkát külföldön.

Az olasz illetékes elmondta, hogy még csak a vizsgálat elején tartanak, és még nem tudják, kik az újfajta csempészhálózat főnökei, akik gyakran alkalmaznak ukrán tengerészeket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Veszélyben az osztrák oltási terv

Veszélyben az osztrák oltási terv

Szegedi kutatók átlátható tájékoztatót készítettek a koronavírus-vakcinákról

Szegedi kutatók átlátható tájékoztatót készítettek a koronavírus-vakcinákról

OGYÉI-főigazgató: Nem csak Magyarország vehet Európában az orosz vakcinából

OGYÉI-főigazgató: Nem csak Magyarország vehet Európában az orosz vakcinából