szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Stetson kalapot visel a legszívesebben Dél-Szudán államfője, aki saját birodalmának tekinti hazáját. A külföldi segélyeket mindenekelőtt magára költi: luxuspaloták és magánrepülőgép flotta áll a mindenható elnök rendelkezésére, miközben a nép nagy része éhezik.

 Már hogyha sikerül életben maradnia: a vezérkari főnököt háborús bűnökkel vádolja az ENSZ. A hatalommal szembeszegülő törzsek ellen ugyanis a felégetett föld taktikáját alkalmazzák. A férfiakat megölik, a nőket csoportosan megerőszakolják. Mindez egy olyan jelentésből derül ki, mely két év tapasztalatait foglalja össze. A helyzet több mint elborzasztó, hiszen Dél-Szudán épp a Nyugat segítségével lett független 2011-ben. Nem kis szerepe volt ebben George Clooney-nak- emlékeztet cikkében a Daily Mail.

Hollywood sármos sztárja elszántan kampányolt azért, hogy Szudán urai hagyjanak fel a keresztény kisebbség üldözésével. Clooney a Fehér Házban is járt ebben az ügyben. Nem csekély szerepe volt abban, hogy az USA nyomására a muzulmán Szudán függetlenséget adott a keresztény Délnek. Csakhogy hamarosan kiderült: a függetlenség harcosai épp oly brutálisan nyomják el népüket, mint a régi rend urai.

A Dél függetlensége azért is lett fontos a nyugati világnak meg Kínának, mert sok olajat rejt a föld. Ám hamar kiderült: nem lehet olajvezetéket építeni az egymással háborúskodó törzsek miatt. Az ENSZ nemrég arról döntött: négyezer katonát küld, hogy rendet teremtsenek Dél-Szudánban. A cowboykalapos elnök persze marad. Érkeznek a külföldi segélyek is, melyek az államfőt és környezetét gazdagítják. A lakosság nyomorát pedig legfeljebb néhány Clooney-film enyhíti.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Olyanok is kaphattak koronavírus elleni oltást, akik még nem jogosultak rá

Olyanok is kaphattak koronavírus elleni oltást, akik még nem jogosultak rá

A Fidesz egy stadion árát adja a fiatal dolgozóknak a választás előtt

A Fidesz egy stadion árát adja a fiatal dolgozóknak a választás előtt

A hermelin, a rejtőzködés nagymestere lett az év emlőse

A hermelin, a rejtőzködés nagymestere lett az év emlőse