szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Fazekas Sándor elmondta, az idén Magyarország lehet a napraforgó legnagyobb európai termelője, a mezőgazdaság pedig hozzájárult a GDP növekedéséhez is.

Napraforgóból a gazdák az idén várhatóan 1,8 millió tonna termést tudnak betakarítani, ezzel Magyarország lehet az olajnövény legnagyobb európai termelője – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter csütörtökön az M1-en.

Fazekas hozzátette, őszi búzából 5,2 millió tonna termett, az őszi árpatermés mennyisége 30 százalékkal haladta meg a tavalyi betakarítás eredményét, a magyar mezőgazdaság 0,4 százalékkal járult hozzá a bruttó hazai termék (GDP) második negyedévi 2,6 százalékos növekedéséhez.

Fazekas azt is mondta, hogy idén 20 ezer, 2010 óta pedig 50 ezer új munkahely jött létre a mezőgazdaság területén.

Elmondása szerint jelentős a magyar agrárexport is, az ország a megtermelt mezőgazdasági termékek harmadát külföldi piacokon értékesíti és folyamatosan új piacokat keres.

Fazekas azt is elmondta, csütörtök délelőtt tárgyalnak a kínai karanténhivatal vezetőjével, és ha sikerül megállapodniuk, akkor Magyarország a jövőben tejet, tejtermékeket és lovakat is tud majd az ázsiai országba exportálni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!