szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Erre kíváncsi mindenki, miután a hollywoodi színész sajtósa közölte: Leonardo DiCaprio mindenben együttműködik a washingtoni igazságügyi minisztériummal abban a vizsgálatban, mely Malajzia állami alapjának a botrányát vizsgálja.

A washingtoni hatóságok 3,5 milliárd dollárt keresnek az 1MDB nevű malajziai alapon, melyet 2009-ben Nadzsib Razak miniszterelnök alapított. Elvben az egymilliárd dolláros alaptőkével induló alap célja Malajzia gazdasági fellendítése volt, de a valóságban a kormányfőnek és környezetének a meggazdagodását szolgálta.

De hogy került a képbe Leonardo DiCaprio?

Úgy, hogy a malajziai alap volt a Wall Street farkasa című film főszponzora. Maga a színész a szerepért Golden Globe díjat kapott és persze 25 millió dolláros gázsit. A díj átvételekor büszkén említette meg a film készítői között malajziai barátait is, akik az 1MDB vezetői voltak. Egyikük a miniszterelnök unokaöccse. Aki nemcsak a filmet támogatta, de a Leonardo DiCaprio környezetvédelmi alapítványt is. Rögtön felmerül az adócsalás gyanúja – írja a Guardian.

A színész már júliusban jelezte: kész együttműködni a hatóságokkal a vizsgálat során. Akkor az Egyesült Államokban több mint egymilliárd dollár értékben foglalták le a kétes hírű malajziai alap vagyonát. A pénz legnagyobb része részvényekben volt, de értékes ingatlanok is szerepeltek a portfólióban. Nem beszélve arról, hogy Vincent van Gogh és Claude Monet festményeit is megvásárolta a malajziai alap. De ez még csak egy része a pénzmosással és korrupcióval gyanúsított alap vagyonának. Az igazságügyi minisztérium Washingtonban összesen 3,5 milliárd dollárt keres.


Különösen kíváncsi arra a csaknem 700 millió dolláros tételre, melyet állítólag maga Nadzsib Razak miniszterelnök kapott. Miközben Amerikában egyre kíváncsibbak a malajziai alap működésére magában Malajziában méla csend honol. A szigorúan kézben tartott ügyészség ugyanis nem látott semmiféle problémát. Igaz, hogy ehhez le kellett cserélni a rendkívül szervilis főügyészt egy még megértőbb közszolgálati tisztviselőre. Maga a miniszterelnök azt mondta Malajziában, hogy nem tud az egészről semmit. Amikor a külföldi sajtó rámutatott a csaknem 700 millió dollárra, akkor hirtelen emlékezni kezdett. Csakugyan volt egy ilyen összeg a számláján, de ő nem nyúlt hozzá. Hála a sajtó figyelmeztetésének vissza is került a pénz a helyére. De hova? – kérdezi tapintatlanul az ellenzék Malajziában. A miniszterelnök hallgatásba burkolózik: a vizsgálat lezárult, felejtsék el! Az ellenzék nem ily feledékeny: november 19-én nagy tüntetést tartanak tiltakozásul a kormányzati korrupció miatt. Várják Leonardo DCapriot is vagy legalább a pénzét, melyet a miniszterelnök különleges fejlesztési alapjától kapott Malajziában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dél-koreai vakcinafejlesztőket támadtak meg észak-koreai hackerek

Dél-koreai vakcinafejlesztőket támadtak meg észak-koreai hackerek

Ez a mókus csúnyán berúgott

Ez a mókus csúnyán berúgott

63 ezer magyar veszítette el a munkáját szeptemberben és októberben

63 ezer magyar veszítette el a munkáját szeptemberben és októberben