szerző:
hvg.hu

Az állambiztonsági szolgálat fegyveresei jelentek meg a Xog Ogaal című mogadishui lap szerkesztőségében. Lefoglalták a számítógépeket, a nyomtatókat, és a magukkal vitték az újság archívumát is.

 Letartóztatták a lap főszerkesztőjét, Abdi Aden Guledet. Minderről a lap szerkesztőségének elnöke számolt be az AP hírügynökségnek és az Amerika Hangja tudósítójának. Mohamed Mohamud Aden elmondta, hogy a fegyveresek semmilyen házkutatási parancsot vagy az akciót indokoló dokumentumot nem mutattak fel, szótlanul és gyorsan cselekedtek. A lap előzetesen semmilyen figyelmeztetést vagy fenyegetést nem kapott. A Xog-Ogaal 1991 óta jelent meg, 26 éven át minden nap az utcára került, tehát a legrégebbi és a legtekintélyesebb ellenzéki orgánum. De ezen a héten már nem kapható az újságárusoknál. 

A lap bezárásának időzítése aligha véletlen: Szomáliában a hónap végén választások lesznek. Igaz ezek tisztasága kapcsán már korábban aggodalmának adott hangot az Afrikai Unió és az ENSZ is, merthogy például a szenátorjelöltek között több egykori hadúr is van. Persze ők még mindig a kisebbik rossz, mert az al-Shabab iszlamista terrorszervezet a másik „választási lehetőség”. A Xog-Ogaal elleni akcióról egyelőre senki nem nyilatkozott hivatalosan, az Amerika Hangja kérdéseire nem reagáltak.

 A főszerkesztőről annyit lehet tudni, hogy ugyanabban a börtönben tartják fogva, ahol az iszlamista terroristákat. Szomália nem az az ország, ahol különféle nyakatekert indokokkal, például gazdasági okokra való hivatkozással hallgattatják el a sajtót. 1992 óta 59 újságíró lett gyilkosság áldozata. A szomáliai újságírószövetség szerint főleg az iszlamista terroristák fenyegetik a sajtót, de olykor a hatalom sem riad vissza a „határozott fellépéstől”.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!