szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A 98-as oktánszámú benzin után újabb üzemanyagtípus, az E85-ös tűnik el a töltőállomásokról – írta a Magyar Idők.

A Mol által augusztus óta üzemeltetett és a következő egy évben átalakítandó Agip-kutakon október eleje óta már nem lehet E85-ös üzemanyagot tankolni – írta a Magyar Idők. A 173 töltőállomásból álló lánc volt a bioetanol-alapú üzemanyag legnagyobb hazai forgalmazója, az Eni Hungária Zrt. akvizíciója után viszont a Mol nem folytatja a termék értékesítését.

A Mol szerint az E85 nem része a Mol üzemanyag-portfóliójának, a termék iránti kereslet rendkívül speciális és évek óta folyamatosan csökken, ez az üzemanyagfajta rendeltetésszerűen csak kevés autóban használható. Felhívták a figyelmet arra, hogy a bioetanol kizárólagos használata mellett fennáll az üzemanyagrendszer károsodásának veszélye. Az E85-ös nem benzin, hanem alkohol, ezért másképp viselkedik például a vízzel, ami fokozott veszélyt jelenthet az autó élettartamára nézve a társaság szerint.

A kereslet csökkenését alátámasztja a NAV statisztikája. Idén júniusban összesen mintegy 40 ezer liter bioetanolt tankoltak az autósok, míg az üzemanyag fénykorában, 2010 júliusában a 4,42 millió litert is elérte a forgalma. Hat évvel ezelőtt összesen 36 millió liter fogyott az E85-ből. Vélhetően az elhanyagolható mértékű értékesítés miatt állította le a közelmúltban a szabadegyházi Hungrana Kft. is a bioetanol gyártását. A lapunk megkeresésére nem rea­gáló társaság az Agip-hálózat mellett az Oil! és az Avia kútjait is ellátta.

Kovács-Gajdács János, a Magyar Bioetanol Szövetség szóvivője a lapnak azt mondta, az üzemanyag népszerűségének hanyatlását a termék jövedéki adójának emelése indította el 2011 végén. Akkortól literenként 90 forinttal nőtt a bioetanol ára, így erősen csökkent a termék versenyképessége a benzinnel szemben. Emellett időközben nagyot zuhant a hagyományos üzemanyagok ára, ma már elhanyagolható a két termék közti árkülönbség.

Hozzátette, szomorú fejleménynek tartják a környezetbarát üzemanyag kiszorulását a piacról, bár még ma is több ezer autós használná a terméket. A ralisportban különösen népszerű az E85, mivel a versenybenzin árának kevesebb mint felét kell fizetni literjéért.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!