szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A P. Mobil vezetője az NGM szerint "Magyarországon az elsők között mutatta meg, hogy a zeneiparban is üzemeltethető sikeresen egy magáncég". Mondjuk, így könnyű.

Schuster Lórántot, a P. Mobil alapítóját Magyar Gazdaságért díjjal tüntette ki október 23-án Varga Mihály, a zenész a díjat "a gazdaság érdekében kimagasló, példamutató tevékenységével" érdemelte ki. A furának tűnő döntést az alábbi érvekkel indokolta a nemzetgazdasági tárca.

Egy zenekar gazdasági tevékenységet is végez, a koncertjei és kiadványai után bevételt könyvelhet el, munkáltatóként is megjelenik, mindezek után pedig adót fizet. „Schuster Lóránt olyan ágazatban kezdett vállalkozni, amelyben a 80-as években kevesen, ezzel a szocializmus idején Magyarországon az elsők között mutatta meg, hogy a zeneiparban is üzemeltethető sikeresen egy magáncég.”

„Schuster Lórántnak a zeneiparban végzett több évtizedes munkássága és elért eredményei minden tekintetben megfelelnek a díj szellemiségének” – írta a gazdasági tárca.

Az Index kiszámolta, milyen adóvonzata volt Schuster gazdaságilag kimagasló tevékenységének. A jelenleg 1 főt foglalkoztató P. Mobil Bt. az utóbbi tíz évben nagyrészt nem fizetett adót eredménye után, de amikor igen, az sem haladta meg a 66 ezer forintot. 2007-ben, 2010-ben, 2011-ben, 2012-ben és 2015-ben fizettek be adót,

összesen 187 ezer forintot.

A bt.-nek a 2000-es évek elején még 30 milliós árbevétele volt, ez 2015-re 2,4 millió forintra csökkent. Schuster Lóránt már 2004-ben kilépett a P. Mobil Bt.-ből, azóta Schuster Lívia viszi a céget. A zenész más vállalkozásban sem vesz részt aktívan.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!