szerző:
hvg.hu

A nagy német sportszergyártó cég eddig évente 300 ezer euróval támogatta a német nemzeti doppingellenes ügynökséget (NADA). De ennek az adományozásnak vége, az Adidas nem újítja meg szerződést.

Az AFP-nek nyilatkozó Adidas szóvivő, Oliver Brüggen nem indokolta a döntést. Csupán annyit mondott, hogy továbbra is együtt fognak működni az ügynökséggel, de valamilyen más formában, viszont részleteket nem árult el. Emlékeztetett rá, hogy az Adidas elkötelezett a doppingellenes harcban. Csak tiszta sportolókkal köt szponzori szerződést, és ha valakiről kiderül, hogy doppingolt, azonnal felmondják a kontraktust. A NADA részéről Lars Mortifer igazgató nyilatkozott. Mély sajnálatának adott hangot, mert, az Adidas volt a NADA egyedüli szponzora.

Németországban egyébként nagyon szigorúak a doppingellenes törvények. A tiltott szerekkel manipuláló kereskedőket vagy orvosokat börtönbüntetésre is lehet ítélni. Ugyanakkor a német nemzeti doppingellenes ügynökséggel szűkmarkúan bánik az állam, ezért jött nagyon jól a NADA-nak az Adidas évi 300 ezer eurója. 2017-ben ezzel a forrással már nem kalkulálhatnak. A német parlament sport bizottságának elnöke szerint mostantól majd az államnak kell mélyebben a zsebébe nyúlnia és támogatni a doppingellenes ügynökséget.

Megszólalt Sylvia Schenk, a német kerékpáros szövetség volt alelnöke is, aki jelenleg a Transparency International korrupcióellenes szervezet sport ügyekkel foglalkozó részlegét vezeti. Ő csak annyit mondott, hogy valami nagyon nincs rendben a dopping ellenőrzéssel és utalt az orosz sportolók államilag szervezett doppingolására. Persze utalhatott volna más esetekre is, hiszen egykori kerékpáros szövetségi vezetőként nyilván van némi tapasztalata ezen a téren. Mindebből egyelőre konkrét következtetés nem vonható le. De az Adidas kilépése a német antidopping ügynökség mögül azt sejteti, hogy bármikor kitörhet egy nagy botrány olyan helyen is, ahol látszólag minden rendben van.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!