szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A tervezettnél egy évvel tovább, 2019 júniusáig marad hivatalában a Bank of England kormányzója.

Mark Carney előzőleg a kanadai jegybank kormányzója volt. 2013. július 1-jén vette át a Bank of England irányítását, és eredetileg 2018-ig, vagyis öt évre vállalta a megbízatást, bár a brit jegybanktörvény alapján nyolc évig, 2021-ig maradhatna posztján.

Carney hétfő este bejelentette, hogy korábbi vállalásánál egy évvel tovább marad tisztségében, mert szeretne hozzájárulni az Egyesült Királyság és az Európai Unió új kapcsolatrendszerének rendezett kialakításához. Hozzátette: döntése jelzi "a folyamatosság fontosságát is" az EU-val folytatandó kilépési tárgyalások idején.

A brit kormány a tervek szerint a jövő év első negyedének végéig bejelenti a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválását. Az 50. cikkely szabályozza Nagy-Britannia kilépési folyamatát az EU-ból, és a tárgyalásokra kétévi időkeretet biztosít. Ennek alapján a brit EU-tagság 2019 első negyedében szűnhet meg, és Carney a hétfő esti bejelentés alapján közvetlenül ezután távozna.

Ez kompromisszumos megoldásnak tűnik. A Financial Times hétfőn olyan értesülést közölt ugyanis jegybanki forrásokat idézve, hogy Carney várhatóan a törvényileg lehetséges határidőig, 2021-ig marad posztján, mivel nem akar a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről folytatandó tárgyalások közepén távozni tisztségéből.

Az 51 éves kanadai Carney személyében először került külföldi vezető az 1694-ben alapított Bank of England élére.

Mark Carney kivívta a kormányzó brit Konzervatív Párt Brexit-párti szárnyának haragját azzal, hogy a brit EU-tagságról rendezett, a kilépést pártolók által szűk többséggel megnyert júniusi népszavazás kampányának idején, és a referendum óta is többször a brit EU-tagság megszűnésének gazdasági kockázataira hívta fel a figyelmet, nem kizárva az esetleges technikai recesszió lehetőségét sem.

Nemrég Carney is visszautasította az őt ért vádakat. A londoni alsóház pénzügyi bizottságának néhány hete tartott meghallgatásán kijelentette: ha a Bank of England egy adott tényezőről megállapítja, hogy az kockázatot jelent a brit gazdaságra, törvényben előírt kötelessége, hogy erre figyelmeztesse a parlamentet és a lakosságot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!