szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem vétett a magatartási kódex szabályai ellen az Európai Bizottsága volt elnöke, aki sokak nemrég munkába állt a Goldman Sachs amerikai befektetési banknál – állapította meg hétfőn a brüsszeli testület etikai bizottsága. Az európai ombudsman elégedetlen a döntéssel.

"A rendelkezésre bocsátott információk alapján nincs elegendő alap arra, hogy megállapítható legyen a feddhetetlenségre és önmérsékletre vonatkozó kötelezettség megsértése" – írta a felmentésről szóló közleményben az etikai bizottság. Ugyanakkor megfontolatlannak nevezték Barroso azon döntését, hogy elhelyezkedett a globális pénzügyi válság kirobbanásában széles körben felelőssé tett cégnél.

Az ügyben szeptember elején indítottak vizsgálatot.

Az Európai Bizottság illetékes szóvivője hétfőn annyit mondott: alaposan tanulmányozni fogják az etikai bizottság jelentését, mielőtt további lépéseket tennének az ügyben.

A döntésre reagálva az európai ombudsman elégedetlenségének adott hangot az etikai bizottság eljárásával kapcsolatban. Emily O'Reilly sérelmezte, hogy miközben a testület elismerte, hogy Barroso ügye ártott az Európai Unió megítélésének, mégsem állapítottak meg szabálysértést. Az ombudsman tanulmányozni fogja a lehetőségeket, fontolóra veszi azt is, hogy saját hatáskörben újabb vizsgálatot indít az ügyben, az EB etikai bizottsága ugyanis szerinte több hibát is vétett az eljárás során.

A Goldman Sachs júliusban jelentette be, hogy José Manuel Barroso a cég nemzetközi üzletágának tanácsadója lesz, valamint a nem operatív feladatokkal megbízott igazgatóság elnöke.

Barroso kinevezése komoly felháborodást keltett Brüsszelben. Az Európai Bizottságnak ugyanakkor az utóbbi hónapokban végig az volt az álláspontja, hogy Barroso nem vétett az etikai kódex előírásai ellen. A szabályok értelmében a bizottság tagjainak a megbízatásuk lejárta után 18 hónapig kell várniuk, mielőtt elhelyezkednének valahol, az egykori bizottsági elnök pedig ennek eleget is tett.

José Manuel Barroso 2004-től és 2014-ig volt az Európai Bizottság elnöke. A szabályok értelmében az Európai Bizottság egykori tagjai elveszíthetik a tisztségük betöltése során megszerzett nyugdíjjogosultságaikat, amennyiben nem tartják be az etikai kódex előírásait.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szegedi kutatók átlátható tájékoztatót készítettek a koronavírus-vakcinákról

Szegedi kutatók átlátható tájékoztatót készítettek a koronavírus-vakcinákról

Észtországban megalakult az új kormánykoalíció

Észtországban megalakult az új kormánykoalíció

Müller Cecília: A második oltás hevesebb reakciót válthat ki, de aggodalomra nincs ok

Müller Cecília: A második oltás hevesebb reakciót válthat ki, de aggodalomra nincs ok