szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Money, money, money- énekelte hajdanán a svéd együttes, mely több százmilliót inkasszált svéd koronában. Ám múzeumában már nem fogadnak el készpénzt. Ugyanez a helyzet több más múzeumban is.

Svédország úton van afelé, hogy végképp búcsút mondjon a készpénznek. Ez derül ki a CNN helyszíni beszámolójából. A svédek nyomtatták ki az első papírpénzt Európában- 1661-ben. Nagy valószínűség szerint ők lehetnek az elsők, akik búcsút mondanak a készpénznek. Tavaly az összes pénzforgalomnak mindössze a 2 százaléka volt készpénz a skandináv országban. Sok svéd már meg sem ismeri a svéd koronát.


A válasz a szupergyors átutalási rendszer, a Swish. A polgárok több mint 70 százaléka ezt használja. A hajléktalanok lapját, a Fedél Nélkül svéd párját már így lehet megvásárolni Stockholm belvárosában. Hat svéd bank közös fejlesztéséről van szó. Eddig nem volt nagyobb probléma. A Swish rendszer mindinkább egyeduralkodóvá válik a piacon. Az optimisták szerint 2020 lehet az utolsó év, amikor a készpénz még jelen lesz a svédek életében. A stockholmi Nemzeti Bank józanabb: becslésük szerint még kell legalább húsz év, amíg mindenki átáll a készpénzmentes életre Svédországban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Könnyen lehet, hogy a poszt-Covid-szindróma népbetegség lesz

Könnyen lehet, hogy a poszt-Covid-szindróma népbetegség lesz

Szombatig van elegendő oxigén az 53 emberrel elsüllyedt indonéz tengeralattjárón

Szombatig van elegendő oxigén az 53 emberrel elsüllyedt indonéz tengeralattjárón

Radar360: Döntött az esküdtszék Floyd-ügyben, a CEU nem tér vissza

Radar360: Döntött az esküdtszék Floyd-ügyben, a CEU nem tér vissza