szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Még a világhírű Saint-Emilion vörösbort is hamisította az egyik legismertebb borosgazda, aki bűntársaival együtt most ítélt el a bíróság Bordeaux városában.

Azt a bormaradékot, melyet a gazdáknak tilos árusítaniuk, szépen a saját drága borával keverte, és így csinos haszonra tett szert az évek során. Hét euróba került a szupermarketekben a Saint-Emilion, Lissac vagy Lalande-Pomerol, mely jelentős részben olyan bormaradékból állt, melyet a piacon 10 centért árulnak.


Ilyen még nem volt- állítják a világhírű borvidék gazdái, akik persze féltik a jó hírüket. Holdfény bornak nevezték az egész akciót, melyről sokan tudtak, de csak lassan jutott el az ügy a hatósághoz. Végül a vámosok lefoglaltak 8200 liter lőrét. Éjszaka utaztatták ezt a nagymennyiségű értéktelen bort kamionokban. Ezért nevezték holdfény bornak a környéken a gyanús végeredményt. Az ítélet példás: két év börtön és 7,85 millió eurós bírság. A kereskedő, aki partner volt a gyanús ügyletben 18 hónapos börtönbüntetést kapott felfüggesztve –írja a Le Figaro.


Az elítéltnek szép szőlőbirtoka van Bordeaux környékén. Csakis így hajthatta végre a kalózakciót, mert mindenki tudta, hogy neki valóban minőségi bora van. Csakhogy, ha nem termett elég, akkor egy keveset hozzáöntöttek az értéktelen lőréből.

Mit mond a csaló?

„Semmi sem igaz. Nem is ismerem azokat a gazdákat, akiktől a bíróság szerint az értéktelen lőrét hektoliterszámra vásároltam volna. Természetesen fellebbezek” - mondta az egykor jó nevű borosgazda.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kórházi ágyáról jelentkezett a horrorbalesetet túlélt F1-es pilóta

Kórházi ágyáról jelentkezett a horrorbalesetet túlélt F1-es pilóta

Soha nem volt még ilyen forró novemberi éjszaka Sydney-ben

Soha nem volt még ilyen forró novemberi éjszaka Sydney-ben

154-en kapták el a koronavírust egy soproni idősotthonban

154-en kapták el a koronavírust egy soproni idősotthonban