szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hatalmas hullámokat vert orosz kormánykörökben Alekszej Uljukajev gazdaságfejlesztési miniszter vesztegetési ügye és a vele szembeni példátlan eljárás. Oroszországban régóta nem volt példa hivatalban lévő szövetségi miniszter őrizetbe vételére.

A Baszmannij kerületi bíróságra beszállított Alekszej Uljukajev tagadta, hogy kenőpénzt fogadott el, és megtagadta a vallomástételt. A miniszter ügyvédje később azt hangoztatta, hogy az eléje tárt dokumentumokban nem volt bizonyíték a vádakra.

Uljukajevet azután kapták, hogy a hatóságok szerint kétmillió dollár kenőpénzt fogadott el egy vitás gazdasági ügylet lebonyolításáért. A kenőpénz hétfői átadásának a nyomozók is szemtanúi voltak.

A vádak szerint Uljukajev feladata a pénzért cserébe az volt, hogy engedélyezze az orosz államnak a Basnyefty vállalatban birtokolt 50 százalékos tulajdonrészének eladását a többségi állami tulajdonban lévő Rosznyefty kőolajipari óriásvállalatnak. A 330 milliárd rubeles üzletet októberben bonyolították le. A Rosznyeftyet Igor Szecsin, Putyin közeli barátja vezeti.

Putyin a háttérből figyelt

Médiaértesülések szerint a tárcavezetőt már jó ideje megfigyelték, az Interfax orosz hírügynökség egyik forrása egyenesen a belbiztonságiak és a bűnügyek felderítésében szövetségi szinten eljáró Nyomozó Bizottság közös "kísérletének" nevezte a vesztegetési ügyet. A Nyomozó Bizottság munkáját közvetlenül Putyin felügyeli.

Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő megerősítette, hogy az elnök a kezdetek óta figyeli a nyomozást, de akkor még nem volt szó Uljukajev menesztéséről. Később jött a hír, hogy bizalomvesztésre hivatkozva felmentette tisztségéből Vlagyimir Putyin kedden Alekszej Uljukajevet.

A kormány Uljukajev tisztségére ideiglenesen Jevgenyij Jelint, a gazdaságfejlesztési miniszter helyettesét nevezte ki – közölte Natalja Tyimakova, a kormányfő szóvivője.

Gazdasági és pénzügyi szakértők felháborodottan fogadták az állami tévében a korrupcióellenes harc újabb diadalaként jellemzett ügyet. Volt, aki tragédiának nevezte Uljukajev őrizetbe vételét. Alekszandr Sohin, a Gyáriparosok és Vállalkozók Oroszországi Szövetségének elnöke úgy vélte, hogy a politikus ártatlan, és elképzelhető, hogy felültették.

A Nyomozó Bizottság közben bejelentette, hogy kenőpénz elfogadása miatt hivatalosan vádat emelt a miniszter ellen és házi őrizet elrendelését kérte az illetékes bíróságtól.

Hatósági közlések szerint a Rosznyefty ellen nem emelnek vádat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
64-en haltak meg a koronavírustól vasárnapra

64-en haltak meg a koronavírustól vasárnapra

Videón is látható, ahogy egy Ford Mustanggal tetőre borulnak Nyíregyházán

Videón is látható, ahogy egy Ford Mustanggal tetőre borulnak Nyíregyházán

Keményebben kellene fellépni Moszkva ellen a lengyel elnök szerint

Keményebben kellene fellépni Moszkva ellen a lengyel elnök szerint