szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem szeretik New York lakói Donald Trumpot, a leendő elnök pedig most már a mindennapi életüket is megkeseríti.

Ugyan New York 1944 óta most először fog amerikai elnököt adni, a helyiek nem lelkesek, hogy Donald Trump nyerte a választást. Nem is csak a végeredmény miatt – a szintén a metropoliszban élő Hillary Clinton New York államban 58 százalékkal nyert, de Manhattanben például 87, Brooklynban 80 százalékot kapott –, most már minden nap újabb és újabb kellemetlenségeket okoz nekik, hogy Trump a városban él.

Addig ugyanis még két hónapnak el kell telnie, hogy a következő elnök beköltözhessen a Fehér Házba, de addig is a lehető legszigorúbb biztonsági előírásokat kell betartani a környezetében. Ez pedig rendkívül súlyos gondokat tud okozni New York lakóinak: a Trump Towerben lévő üzletekhez sokkal nehezebb hozzáférni, ha pedig Trump úgy dönt, hogy elhagyja luxuslakosztályát, lezárják az Ötödik Sugárutat. A turisták mellett bankárok és a boltok tulajdonosai is arra panaszkodnak, hogy lehetetlen úgy tervezni, ha véletlenszerű időpontokban bénul meg a város ütőere.

©

Bill de Blasio, New York City polgármestere is érzi, hogy baj van. „Nem fogom azt mondani, hogy a Gucci és a Tiffany az életem központi kérdései, de azt igen, hogy a közlekedési helyzet egy nagyon is létező probléma” – fogalmazott a választáson egyébként Clintont támogató városvezető.

Márpedig elképzelhető, hogy Trump még sokáig New Yorkban marad. A New York Times írta meg: a leendő elnök nehezen fogadja el, hogy az életmódja radikálisan megváltozik, és a XIV. Lajos stílusában berendezett rezidenciáját január végén a jóval szerényebb Fehér Házra kell cserélnie. A titkosszolgálat legnagyobb rémületére úgy tűnik, hogy egyelőre ragaszkodik a családi fészekhez, és csak akkor szeretne átköltözni a fővárosba, ha már megszokta az elnökséget.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!