szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A varázslótanonc dollármilliárdossá tette a zárkózott skót írónőt. Ezt állítja egy oknyomozó újságíró, aki a New York Times-ban 1,2 milliárd dollárra becsülte J. K. Rowling vagyonát.

2012 előtt az írónő szerepelt a Forbes híres dollár milliárdos listáján, de azután lekerült onnan. A hivatalos indok az volt, hogy Nagy-Britanniában nagyon magas a legfelső kategóriában a jövedelmi adó. Ezen kívül az írónő szívesen adakozik jótékony célokra.

J. K. Rowling sosem beszél a pénzügyeiről

A New York Times újságírójának sem sikerült szóra bírnia őt, de beszélt olyanokkal, akik üzletet kötöttek az írónő ügynökeivel. Aztán számolni kezdett és kiderült: J. K. Rowling a világ leggazdagabb írója, mert a vagyona meghaladja az 1,2 milliárd dollárt.


Kezdetben volt a Harry Potter sorozat: a hét könyvből több mint 450 millió példányt adtak el világszerte. Mindez a New York Times szerint több mint 7,7 milliárd dolláros bevételt jelent. Általában 15 százalék jut ebből az írónak. Vagyis a jelen esetben ez több mint 1,15 milliárd dollár. Harry Potteren kívül más könyveket is í.rt J. K Rowling- ez mintegy 50 millió dollárt hozott a konyhára. A következő nagy bevételi forrás a film. Két nagy filmes csomag is van, mindkettő a Warner Brothers-szel. Az első filmes csomag 2 millió dollárt jelentett az írónőnek, plusz a részesedést. A bevétel több mint 3,5 milliárd dollár volt. Ebből a profit csekély 2,5 milliárd dollár. Az írónő tehát 10 százalékos részesedést számolva mintegy 250 millió dollárhoz jutott. A második filmes csomagban állítólag már magasabb volt a részesedés, ezért a NY Times 400 millió dollárt könyvelt el. Ezen kívül az NBC televízió is megvette a Harry Potter jogokat. És akkor itt van még a Varázsló Park, melyben szintén részesedése van az írónőnek. Mindent összevetve az írónő vagyona meghaladja az 1,2 milliárd dollárt.


Igaz, hogy az adókulcs 45 százalék Nagy-Britanniában a legfelső kategóriában. Az is igaz, hogy az írónő sokat adakozik. A vagyona alapján mégis ott kellene lennie Forbes listáján a dollármilliárdosok között. Már csak azért is, mert nyilvánvalóan vannak befektetései is J. K. Rowlingnak. Ezen kívül nyilván kitűnő adótanácsadók is a rendelkezésére állnak. Ők megoldják, hogy a jogdíjak ott adózzanak, ahol az a legelőnyösebb az ügyfelük számára. Bár az írónőnek volt azért látványos melléfogása is üzletasszonyként.

Írónak kiváló, üzletasszonynak csapnivaló Harry Potter szülőanyja

Harry Potter varázspálcája példátlan irodalmi sikert hozott J.K. Rowling írónőnek, akinek vagyonát 580 millió fontra becsülik. Üzleti érzéke aligha ér fel művészi talentumához.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Kitüntették a hős kalauzt

Kitüntették a hős kalauzt

"Mintha könyörögne a Fidesz, hogy zárják ki a Néppártból"

"Mintha könyörögne a Fidesz, hogy zárják ki a Néppártból"

Köves Slomó rabbi: A baloldal és a Jobbik összefogása káros

Köves Slomó rabbi: A baloldal és a Jobbik összefogása káros

Átadták az első autót, amelynek csak a gyári fényezése 26 millió forint

Átadták az első autót, amelynek csak a gyári fényezése 26 millió forint

Munkatelepre küldött a bíróság egy csecsenföldi jogvédőt

Munkatelepre küldött a bíróság egy csecsenföldi jogvédőt

Bekeményített az EU: 466 000 000 000 forintnyi büntetést kapott a Google

Bekeményített az EU: 466 000 000 000 forintnyi büntetést kapott a Google