szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Ipsos nemzetközi felmérése szerint csak három országban látják sötétebben a jövőt, mint nálunk.

A magyarok a legborúlátóbb nemzetek között vannak: 82 százalékuk szerint rossz irányba mennek a dolgok – derül ki az Ipsos felméréséből, amelyről a napi.hu számolt be. A helyzet ráadásul romlik: még szeptemberben is a megkérdezettek 21 százaléka ítélte jónak a dolgokat, ez az arány októberre már 18 százalékosra apadt.

A világban átlagosan 61 százalék ítéli rossznak a helyzetet. Kínában az arányuk mindössze 10 százalék az Ipsos szerint.

A magyaroknál csak három országban pesszimistábbak. A brazilok, ahol az olimpia feletti örömöt beárnyékolta az államfő elleni eljárás és az országot megrázó korrupciós botrány. A mexikóiak, ahol a drogkartellek uralják az ország jelentős részét. A legborúlátóbbak pedig a franciák, vélhetően leginkább azért, mivel François Hollande államfő sem a terrortámadásokra, sem a gazdasági problémákra nem tudott megfelelő válaszokat adni.

De nézzük, mivel van baja honfitársainknak. A magyarokat leginkább az egészségügy helyzete aggasztja: a megkérdezettek 63 százaléka szerint vannak gondok ezen a téren. A korrupció 53 százalékuk szerint gond, a szegénység és a társadalmi egyenlőtlenségek 51 százalékuk szerint. A munkanélküliséget 28 százalék nevezte meg problémaként, míg az oktatással kapcsolatban csupán 19 százaléknak vannak bajai.

Ha 25 országot nézzük, az embereket leginkább a munkanélküliség aggasztja: a megkérdezettek 39 százaléka szerint jelent problémát. A korrupció és a szegénység 32 százalékukat aggasztja, míg az erőszak 30 százalékot.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Országok a teljes idegösszeomlás szélén: Európa-szerte tüntetnek a korlátozások miatt

Országok a teljes idegösszeomlás szélén: Európa-szerte tüntetnek a korlátozások miatt

Különleges mozgású, rejtélyes hatbolygós rendszert fedeztek fel a csillagászok

Különleges mozgású, rejtélyes hatbolygós rendszert fedeztek fel a csillagászok

A Wikipédia most 20 éves. De miből okosodtunk régen?

A Wikipédia most 20 éves. De miből okosodtunk régen?